Doliu in mafia gulerelor albe, Kovesi si-a inceput azi oficial activitatea. Peste 200 de dosare din Romania vor ajunge la ea

news

Parchetul European, o noua instanta destinata luptei impotriva fraudei si coruptiei ce afecteaza fondurile UE, a intrat oficial in functie marti, a anuntat sefa sa, Laura Codruta Kovesi, salutand „un moment istoric”, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

„Succesul nostru este o chestiune de credibilitate pentru Uniunea noastra”, a declarat fosta sefa a parchetului anticoruptie din Romania intr-o conferinta de presa, subliniind ca infiintarea acestei instante a necesitat „mai mult de doua decenii de discutii” si „negocieri politice dificile”.

Una dintre misiunile sale va fi monitorizarea utilizarii a miliarde de euro din planul de relansare ce urmeaza a fi distribuite pentru a ajuta tarile UE sa faca fata consecintelor crizei sanitare.

Aceasta instanta supranationala, al carei birou central are sediul la Luxemburg, este responsabila cu anchetarea, dar si cu urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a celor responsabili pentru infractiuni care afecteaza bugetul UE, reprezentand o putere fara precedent.

Aceste infractiuni se suprapun cu deturnarea fondurilor europene si coruptia, frauda transfrontaliera in materie de TVA ce implica cel putin doua state membre si sume de peste 10 milioane de euro, spalarea de bani.

Numai pentru frauda transfrontaliera in materie de TVA, UE evalueaza prejudiciul la 30-60 miliarde de euro pe an. Pentru alte infractiuni, estimarile sunt in jur de 500 milioane de euro pe an.

Douazeci si doua de tari ale UE participa la aceasta cooperare judiciara consolidata (Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia si Danemarca nu fac parte din ea).

Comisarul european Didier Reynders a indemnat aceste cinci tari sa se alature initiativei, subliniind ca „protectia bugetului european necesita efortul tuturor statelor membre”.

In timp ce Slovenia nu a numit inca un procuror delegat, dna Kovesi a denuntat „lipsa unei cooperari sincere” din partea acestei tari, asigurand in acelasi timp ca „nimeni nu va impiedica” Parchetul European sa lucreze, noteaza AFP.

Citeste si: Jale in mafia gulerelor albe. Kovesi va prelua 200 de dosare din Romania pentru inceput, anunta seful DNA, Crin Bologa

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat, marti, ca inceperea activitatii Parchetului European este „un moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania”.

„Este un moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania, ca stat membru participant la cooperarea consolidata de instituire a Parchetului European. Asteptarile cetatenilor europeni de la noua structura europeana sunt mari. Sunt convins ca Procurorul-sef european si echipa sa vor da dovada profesionalismului si excelentei, prin obtinerea unui track-record care sa asigure o protectie efectiva a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua sa sprijin activitatea Parchetului European, constient fiind ca succesul acestuia depinde de stransa si eficienta colaborare a acesteia cu autoritatile nationale competente, bazata pe incredere reciproca”, a declarat Stelian Ion, citat intr-un comunicat al Ministerului Justitiei transmis AGERPRES.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, incepand cu ziua de marti, Parchetul European (EPPO) isi incepe activitatea operationala in statele membre participante la cooperarea consolidata, in baza Deciziei de punere in aplicare (UE) 2021/856 a Comisiei din 25 mai 2021 de stabilire a datei la care Parchetul European isi asuma atributiile de investigare si de urmarire penala.

Potrivit sursei citate, EPPO va putea investiga, in Romania si in celelalte state membre participante, infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritatile nationale competente.

„Romania este unul dintre statele membre care a sustinut in mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor in Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicata de Comisie in iulie 2013. Romania s-a numarat, de altfel, printre statele membre initiatoare ale acestei forme de cooperare consolidata in 2017 si, in cadrul discutiilor ulterioare de la nivelul UE, pledand constant pentru operationalizarea cat mai rapida a noului organ jurisdictional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzatoare si dezvoltarea unei colaborari stranse cu autoritatile nationale”, mentioneaza MJ.

In comunicat se mai precizeaza ca, in plan intern, Romania a efectuat o serie de demersuri legislative si institutionale in decursul ultimilor ani, pentru pregatirea acestui moment istoric. Au fost operate modificari legislative si institutionale pentru asigurarea punerii in aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selectie, atat pentru desemnarea Procurorului European pentru Romania, cat si a candidatilor pentru functia de procuror european delegat, primii sase fiind deja numiti de Colegiul Parchetului European.

„O noua procedura de selectie pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegati a fost demarata la 26 mai. Aceste demersuri au fost insotite de masuri de natura practica, logistica, menite sa sprijine derularea activitatii operationale in patru locatii: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara”, arata Ministerul Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: