„Domnule Ciolacu, PSD il mai sustine pe Cazimir Ionescu?”. Unul dintre organizatorii Mineriadei continua sa ocupe functii in statul roman

politica

Madalin Hodor, cercetator in cadrul CNSAS, scoate in evidenta faptul ca unul dintre cei care au coordonat represiunea sangeroasa din Piata Universitatii din 1990 continua sa detina o functie importanta in statul roman. Este vorba despre Cazimir Ionescu, membru in Colegiul CNSAS pentru al doilea mandat, fiind sustinut de PSD.

Madalin Hodor prezinta un fragment din rechizitoriul procurorilor care ancheteaza Mineriada din care rezulta ca Ionescu a avut un rol foarte activ.

“In calitate de vicepresedinte CPUN, in perioada 13-15.06.1990 a aderat la atacul generalizat si sistematic lansat impotriva unei populatii civile, respectiv asupra manifestantilor din Piata Universitatii /…/ In concret s-a ocupat de aducerea muncitorilor in Bucuresti si le-a cerut viitorilor paralamentari FSN, pe care i-a convocat la Camera 29 din Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei, sa ia legatura cu oamenii din conducerea judetelor de unde proveneau pentru a mobiliza oamenii muncii sa vina la Bucuresti deoarece, spuneau cei doi inculpati (mai este mentionata o persoana), se constituisera bande de huligani, care doreau sa puna mana pe puterea politica din tara. De asemenea, inculpatul s-a implicat activ pentru aducerea la Bucuresti amuncitorilor din Motru, Giurgiu, Alba si Calarasi. In acelasi timp inculpatu a dat dispozitii, atat fortelor de ordine, cat si minerilor cu privire la modalitatile concrete de actiune, luand masuri pentru asigurarea hranei minerilor” (rechizitoriul SPM din 12.06.2017 in cauza “Dosarul Mineriadei”), este textul documentului citat de Madalin Hodor.

„Avem si motivul identificat de procurori pentru care respectiva persoana a actionat: ‘sa nu admita sa vina altii pentru a le lua puterea politica pe care abia o castigasera”. Simplu. Sa nu le ia puterea. Pentru ca puterea e a lor”, a adaugat Hodor.

Madalin Hodor ii cere sefului PSD, Marcel Ciolacu, sa se delimiteze de Cazimir Ionescu si sa ii retraga sprijinul PSD.

„Se vorbeste despre jignirea memoriei victimelor. Ce jignire mai mare poate fi ca cineva acuzat de ‘infractiuni contra umanitatii’ sa detina o functie publica in statul roman al anului 2020? In Romania membra a UE si NATO.

Astazi domnul Cazemir Ionescu, omul care a adus minerii la Bucuresti, sta pe un scaun la etajul 1 al CNSAS si voteaza trimiterea in instanta a unor persoane pentru ‘incalcarea drepturilor omului’. Astazi si maine si poimaine si saptamana viitoare. Pana la sfarsitul celor 6 ani ai mandatului danslui. Exista ceva mai perfect incompatibil? Eu nu cred. Cum poate fi o astfel de persoana demnitar al statului roman, pltatit din buzunarul contribuabilului roman (si platit conform functiei de secretar de stat, cu masina, cu secretara si chiar cu locuinta in Bucuresti de la RAPPS) Mai mult. El nu este un demnitar in orice institutie, ci tocmai in fruntea celei care se ocupa cu deconspirarea Securitatii si cu dezvaluirea incalcarilor drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Cineva care a incalcat el insusi drepturile omului judeca incalcari ale drepturilor omului? De ce nu.

As profita de ocazie si l-as intreba pe domnul Ciolacu, presedintele PSD, partidul care l-a propus si il sustine in functie pe domnul Ionescu daca isi asuma astazi 15.06.2020, la 30 de ani de la Mineriada, aceasta sustinere. Il intreb public si direct.

Domnul Ciolacu nu era presedintele PSD in momentul numirii si poate nu cunoaste nici detaliile dosarului Mineriadei, nici actiunile domnului Cazemir Ionescu din acele momente. Domnul Ciolacu a declarat in repetate randuri ca doreste ca PSD sa fie un partid modern, european, care sa se rupa de trecutul sau postcomunist. Tocmai in acest sens intreb: Domnule Ciolacu, cunoscand acum aceste aspecte, isi mentine PSD sustinerea pentru domnul Cazemir Ionescu in functia de membru al Colegiului CNSAS? Ma adresez direct dumneavoastra pentru ca dumneavoastra sunteti singurul care poate lua o decizie intr-un sens sau altul. Am incredere ca voi primi un raspuns.

Zilele acestea se repeta acea stare pe care am avut-o anul trecut, cand s-au implinit 30 de ani de Revolutie. Aceeasi constatare amara ca nu s-a facut dreptate. Si e foarte greu sa pastrezi speranta celor care o asteapta. Si dureros si nedrept. Domnul presedinte Iohannis a spus ca ‘dreptatea nu este un moft’. Si nu are cum sa fie. Si o asteptam cu totii.

Poate va mai intarzia. Dar pana atunci cred ca putem macar sa nu ii tinem in functii ale statului roman pe cei care au facut acele victime. Pentru ca asta domnule presedinte, domnule prim-ministru, domnilor parlamentari si politicieni, ziaristi, activisti si cetateni, asta este cu adevarat o mare jignire”, a mai scris Hodor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: