Donald Trump a mintit (din nou): imaginea cu „fermieri albi ucisi in Africa de Sud” provenea, de fapt, dintr-o filmare Reuters realizata in Congo

externe

Donald Trump, minciuna, fermieri albi, ucisi, Congo, Africa de Sud

Presedintele SUA, Donald Trump, a aratat o captura dintr-o filmare a Reuters facuta in Republica Democrata Congo ca parte din ceea ce a prezentat in mod fals, miercuri, drept dovezi „de netagaduit” ale uciderii in masa a sud-africanilor albi, relateaza Reuters.

„Acestia sunt toti fermieri albi care sunt ingropati”, a spus Trump, ridicand un articol tiparit insotit de o fotografie, in timpul controversatei intalniri din Biroul Oval cu presedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

De fapt, in filmare, publicata de Reuters in 3 februarie si ulterior verificata de echipa agentiei de stiri, infatiseaza voluntari care ridica saci cu cadavre in orasul Goma din Congo. Imaginea a fost luata din filmarea Reuters facuta in urma luptelor mortale cu rebelii M23, sustinuti de Rwanda.

Postarea aratata lui Ramaphosa de catre Trump in timpul intalnirii de la Casa Alba a fost publicata de American Thinker, o publicatie online conservatoare, in legatura cu conflicte si tensiuni rasiale in Africa de Sud si Congo.

Andrea Widburg, editor la American Thinker si autorul postarii in cauza, a replicat Reuters ca Trump a „identificat gresit imaginea”.

Ea a adaugat totusi ca postarea, care se refera la ceea ce a numit „guvernarea disfunctionala, marxista si obsedata de rasa” a lui Ramaphosa, a „aratat presiunea crescanda care este pusa pe sud-africanii albi”.

Filmarea din care a fost facuta captura arata o inmormantare in masa, dupa un asalt al M23 asupra orasului Goma, fiind facuta de jurnalistul Djaffar Al Katanty.

„In ziua aceea, a fost extrem de dificil pentru jurnalisti sa intre… a trebuit sa negociez direct cu M23 si sa ma coordonez cu Comitetul International al Crucii Rosii pentru a mi se permite sa filmez”, a spus Al Katanty said. „Doar Reuters are acea filmare”, a adaugat el.

Al Katanty a afirmat ca sa il vada pe Trump tinand articolul cu captura de ecran din filmarea sa a fost un soc.

„In vazul intregii lumi, presedintele Trump a folosit imaginea mea, a folosit ce am filmat in Congo pentru a incerca sa il convinga pe presedintele Ramaphosa ca in tara sa oamenii albi sunt ucisi de cei de culoare”, a declarat Al Katanty.

Ramaphosa a facut, in aceasta saptamana, o vizita la Washington pentru a incerca sa repare relatiile cu Statele Unite dupa criticile persistente ale lui Trump din ultimele luni privind legile din Africa de Sud, politica externe si presupusele rele tratamente aplicate minoritatii albe, pe care Africa de Sud le neaga.

Trump a intrerupt intalnirea televizata cu Ramaphosa pentru a pune o filmare, despre care a spus ca arata dovezi de genocid impotriva fermierilor albi din Africa de Sud. Aceasta teorie a conspiratiei, care a circulat pe chat-uri ale extremei drepte de cativa ani, se bazeaza pe afirmatii false.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: