Donald Trump nu beneficiaza de imunitate prezidentiala pentru acuzatia de complot in vederea rasturnarii rezultatului alegerilor din 2020, decide o instanta americana

externe

Donald Trump, atac rasist, oameni de culoare, capete de acuzare, lumini

Donald Trump nu beneficiaza de imunitate prezidentiala si poate fi urmarit penal pentru acuzatia de complot in vederea rasturnarii rezultatului alegerilor din 2020, a decis marti un tribunal american, relateaza BBC.

Trump a sustinut ca este imun la acuzatii penale pentru acte despre care a spus ca intra in atributiile sale de presedinte.

Insa decizia unanima de marti de la Washington DC a anulat aceasta pretentie.

Este un esec pentru Trump, care a invocat ani de zile imunitatea prezidentiala in timp ce se lupta cu mai multe cazuri in justitie.

„Nu putem accepta afirmatia fostului presedinte Trump potrivit careia un presedinte are o autoritate nelimitata de a comite infractiuni care ar neutraliza cel mai fundamental control al puterii executive – recunoasterea si punerea in aplicare a rezultatelor alegerilor”, a scris in opinia sa completul de trei judecatori al curtii de apel.

In document se mai arata: „In cazul acestui caz penal, fostul presedinte Trump a devenit cetateanul Trump, cu toate mijloacele de aparare ale oricarui alt acuzat penal.”

Intr-o declaratie la scurt timp dupa pronuntarea hotararii, purtatorul de cuvant al echipei de campanie a lui Trump, Steven Cheung, a declarat ca fostul presedinte „isi exprima respectuos dezacordul cu decizia DC Circuit si va face apel”.

In cazul in care se va face apel, cazul ar putea ajunge in cele din urma la Curtea Suprema, unde conservatorii detin o majoritate de 6-3.

„Daca nu se acorda imunitate unui presedinte, fiecare viitor presedinte care va parasi functia va fi imediat pus sub acuzare de catre partidul advers”, a declarat Cheung. „Fara imunitate completa, un presedinte al Statelor Unite nu ar putea functiona in mod corespunzator”, a continuat el.

Avocatul special american Jack Smith l-a acuzat pe Trump, in varsta de 77 de ani, ca a conspirat pentru a anula victoria lui Joe Biden in alegerile din 2020 si ca a comis fraude pentru a ramane in functie.

Procesul in acest caz a fost programat initial pentru 4 martie, dar a fost amanat in asteptarea unei decizii privind cererea de imunitate. Acesta ar putea fi amanat cu saptamani, daca nu luni, daca dosarul ajunge la Curtea Suprema.

Avocatul lui Trump s-a bazat pe ideea ca un presedinte care nu este destituit de catre Congres nu poate fi supus unei proceduri penale.

Judecatorul care prezideaza procesul a respins deja acest argument in decembrie. Judecatoarea Tanya Chutkan a scris atunci ca presedintia „nu confera un permis de iesire din inchisoare pe viata”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: