externe

Donald Trump promite ca, daca va fi reales, va cere Europei sa-i ramburseze munitiile „in valoare de 200 de miliarde de dolari trimise Ucrainei”, va trimite armata in Mexic si va impune taxe imense aliatilor SUA

Fostul presedinte republican Donald Trump planuieste sa modifice in mod fundamental relatia Americii cu Europa in cazul in care va castiga un al doilea mandat.In campania electorala, el a propus, de asemenea, sa trimita forte armate in Mexic pentru a lupta impotriva cartelurilor de droguri si sa aplice tarife vamale extinse atat prietenilor, cat si dusmanilor.

Iata care sunt, potrivit Reuters, masurile de politica externa pe care Trump s-a angajat sa le instituie in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale din 2024:

NATO, UCRAINA SI ALIATII EUROPENI

Trump a declarat ca, sub presedintia sa, America va regandi fundamental „scopul si misiunea NATO”. De asemenea, el a spus ca va cere Europei sa ramburseze Statelor Unite munitii in valoare de „aproape 200 de miliarde de dolari” trimise in Ucraina. Trump a redus finantarea apararii pentru NATO spre ultima parte a mandatului sau si s-a plans frecvent ca America plateste mai mult decat ii revine. In ceea ce priveste in mod specific razboiul din Ucraina, el a facut apel la dezescaladare, afirmand frecvent ca ar fi rezolvat conflictul in 24 de ore, desi a inaintat putine propuneri politice tangibile.

CHINA, COMERT SI TARIFE VAMALE

Trump ameninta frecvent ca va pune in aplicare noi tarife vamale sau restrictii comerciale majore asupra Chinei – precum si asupra unor aliati europeni. Propunerea sa, Trump Reciprocal Trade Act (Legea Trump privind comertul reciproc), i-ar da o larga libertate de actiune pentru a creste tarifele de retorsiune asupra tarilor atunci cand se stabileste ca acestea au ridicat propriile bariere comerciale. De asemenea, el a lansat ideea unui tarif universal de 10% in timpul unui interviu din august, care ar putea perturba pietele internationale.

Trump a cerut, de asemenea, sa se puna capat statutului de natiune cea mai favorizata a Chinei in raport cu America, un statut care, in general, reduce barierele comerciale intre natiuni. El a promis ca va promulga „noi restrictii agresive privind proprietatea chineza asupra oricarei infrastructuri vitale din Statele Unite”. Trump discuta rareori despre Taiwan sau despre ce ar face daca China ar invada, dincolo de a spune ca China nu ar indrazni niciodata sa invadeze daca el ar fi presedinte.

MEXICUL SI NARCOTICELE

Trump a declarat ca ar desemna cartelurile de droguri care opereaza in Mexic drept organizatii teroriste straine si ca ar ordona Pentagonului „sa foloseasca in mod corespunzator fortele speciale” pentru a ataca conducerea si infrastructura cartelurilor, ceea ce ar fi putin probabil sa primeasca binecuvantarea guvernului mexican. El a mai spus ca va desfasura Marina americana pentru a impune o blocada impotriva cartelurilor si ca va invoca Legea privind dusmanii strainilor pentru a deporta traficantii de droguri si membrii bandelor din Statele Unite. Grupurile pentru drepturile civile si senatorii democrati au facut presiuni pentru abrogarea acestei legi, adoptata in 1798, care ii confera presedintelui o anumita autoritate de a deporta cetateni straini in timp ce tara se afla in razboi.

CONFLICTUL DIN ISRAEL

Dupa ce a criticat pentru prima data conducerea israeliana in zilele de dupa ce cetatenii sai au fost atacati de gruparea militanta palestiniana Hamas la 7 octombrie, el a declarat de atunci ca Hamas trebuie „zdrobita”. In timp ce retorica sa a fost belicoasa, el a propus putine solutii politice, in afara de faptul ca a spus ca va fi mai dur cu Iranul, care este strans legat de grupuri clasificate de SUA ca organizatii teroriste, inclusiv Hamas.

CLIMA

Trump a promis in repetate randuri sa se retraga din Acordul de la Paris, un acord multilateral menit sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera. El s-a retras in timpul mandatului sau, dar America a reintrat in acord sub conducerea presedintelui democrat Joe Biden in 2021.

APARARE ANTIRACHETA

Trump s-a angajat sa construiasca un „camp de forta” de aparare antiracheta de ultima generatie in jurul Statelor Unite. El nu a intrat in detalii, dincolo de a spune ca Forta Spatiala, o ramura militara creata de administratia sa, va juca un rol principal in acest proces.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

6 minute ago

Cei trei criminali de la Hotel Belmont, eliberati din arestul preventiv. Curtea de Apel Ploiesti a decis sa ii trimita in arest la domiciliu

Cei trei barbati inculpati in cazul omorului care a avut loc in februarie la un…

2 ore ago

Suedia, dispusa sa accepte arme nucleare pe teritoriul ei in caz de razboi. Polonia a anuntat deja ca si ea doreste sa primeasca arme nucleare

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis desfasurarii de arme nucleare in Suedia pe…

13 minute ago

Lavrov: „Rusia este pregatita daca Occidentul vrea sa lupte pentru Ucraina”

Daca Occidentul doreste sa lupte pentru Ucraina pe campul de lupta, Rusia este pregatita pentru…

41 de minute ago

Catalonia: Separatistul Carles Puigdemont vrea sa formeze un guvern minoritar sprijinit de o alianta a partidelor pro-independenta

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anuntat luni ca va incerca sa formeze un guvern…

38 de minute ago