Donald Trump promite sa anuleze „inca din prima zi de mandat” acordul comercial incheiat de administratia Biden cu 13 tari asiatice pentru a contracara influenta Chinei

externe

Donald Trump, acord, Asia, anulat, China, mandat

Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicana la presedintia SUA, a declarat sambata ca va distruge un pact comercial in Pacific promovat de presedintele american Joe Biden daca va castiga alegerile din 2024 si se va intoarce la Casa Alba.

In fata sustinatorilor sai din Iowa, Trump a spus ca este impotriva acordului comercial regional negociat de administratia Biden cu alte 13 tari, argumentand ca acesta ar goli industria producatoare americana si ar declansa pierderi de locuri de munca, transmite Associated Press.

Discutiile privind sectiunile comerciale ale Cadrului Economic Indo-Pacific (IPEF), care vizeaza sa ofere regiunii o alternativa la influenta comerciala tot mai mare a Chinei, s-au poticnit in ultimele zile dupa ce unele tari, inclusiv Vietnamul si Indonezia, au refuzat sa se angajeze sa respecte standarde stricte in materie de munca si de mediu.

Trump, care s-a retras din acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), incheiat cu multe dintre aceleasi tari, dupa preluarea mandatului in ianuarie 2017, a declarat ca va „elimina” ceea ce el a numit „TPP doi” imediat dupa preluarea mandatului.

„Sub urmatoarea administratie… planul Biden pentru ‘TPP Doi’ va fi mort din prima zi”, a declarat Trump la un eveniment de campanie in Fort Dodge, la aproximativ 94 de mile (150 km) la nord de Des Moines.

„Este mai rau decat primul, amenintand sa pulverizeze fermierii si producatorii cu o alta monstruozitate globalista masiva, menita sa puna pe roti externalizarea catre Asia”.

Administratia Biden a sperat sa finalizeze capitolele cheie ale initiativei sale comerciale IPEF la timp pentru reuniunea de saptamana aceasta a Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC). Aceasta a promis ca va continua sa negocieze acest acord ambitios, dar presiunile din timpul anului electoral si rezistenta unor tari fata de angajamentele ferme fac improbabil un acord, spun expertii in comert si grupurile de afaceri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: