Donald Tusk, extrem de ingrijorat: „Vor sa scoata Polonia din UE”. Iliberalii aflati la putere la Varsovia vor noi relatii cu UE: „Ochi pentru ochi”

externe

Fostul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, de asemenea fost premier si in prezent lider al opozitiei poloneze, a acuzat marti partidul conservator care conduce Polonia ca doreste sa scoata tara din UE, dupa ce liderul formatiunii de guvernamant Jaroslaw Kaczynski a amenintat Comisia Europeana cu represalii daca nu va debloca PNRR-ul Poloniei.

Aceasta incercare de a scoate Polonia din UE este facuta ”consistent si cu tenacitatea unui nebun”, a sustinut Tusk marti intr-un mesaj pe Twitter, citat de agentia DPA. ”Toti sustinatorii UE trebuie sa inteleaga odata asta”, a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit in aceste critici la remarci ale lui Kaczynski intr-un interviu pe care acesta l-a acordat in weekend saptamanalului conservator polonez Sieci.

In acest interviu, liderul de facto al Poloniei a spus ca daca formatiunea sa, Partidul Lege si Justitie (PiS), va castiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui sa regandeasca relatiile cu UE.

El a amenintat de asemenea Comisia Europeana cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor initiative ale UE, acuzand aceasta institutie de neseriozitate, dupa ce ea a cerut Varsoviei sa dizolve camera disciplinara pentru judecatori in schimbul aprobarii Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a facut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei in acest plan sunt in continuare blocate de Comisia Europeana.

”A existat un acord, respectat de noi, dar incalcat de cealalta parte (…) Daca Comisia Europeana nu-si indeplineste obligatiile fata de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv sa ne indeplinim obligatiile fata de UE”, a remarcat Jaroslaw Kaczynski in acel interviu, potrivit portalului notesfrompoland.com.

El a sustinut de asemenea ca exista ”un plan germano-rus de a domina Europa” si ca opozitia condusa de Donald Tusk lucreaza ”la ordine externe” pentru ”a inrobi Polonia”, acuzandu-l pe liderul opozitiei ca ”brutalizeaza viata publica” prin atacurile la adresa formatiunii PiS.

”Am aratat maximum de bunavointa” fata de UE, ”dar concesiile nu ajuta”, asadar ”a sosit timpul sa tragem concluziile”, a constatat Jaroslaw Kaczynski.

”Comisia (Europeana) incearca sa ne puna cu spatele la zid (…) Prin urmare, nu avem alta optiune decat sa ne scoatem toate armele din arsenal si sa raspundem ochi pentru ochi”, inclusiv blocand prin veto politici ale UE, a amenintat el.

In urma disputelor cu Bruxellesul privind reformele judiciare aplicate de guvernul conservator de la Varsovia, acesta a ajuns in luna iunie la un acord cu Comisia Europeana ce prevede desfiintarea camerei disciplinara pentru judecatori si aprobarea in schimb de catre executivul comunitar a PNRR-ului polonez, programul european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Dar presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior ca dizolvarea acelei camere este ”un pas important”, insa nu suficient pentru a garanta independenta judecatorilor polonezi, motiv pentru care Bruxellesul va mentine blocate pentru Polonia fondurile din Mecanismul de redresare si rezilienta al UE.

Foto: www.ro.depositphotos.com

Mai mult despre:

Comentarii: