Dorina Lazar continua sa fie umilita de Gabriela Firea si dupa ce a castigat procesul: „Ce fel de primar este cineva care ignora o hotarare judecatoreasca si refuza aplicarea legii?”

news

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, refuza de trei luni sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit ca actrita Dorina Lazar a fost demisa abuziv din fruntea Teatrului Odeon. Firea a angajat o firma internationala de avocati, Firon Bar-Nir, pentru a se lupta cu Dorina Lazar si tot a pierdut.

„In data de de 10 iunie 2020, actrita Dorina Lazar a fost anuntata ca a castigat procesul cu Primaria Capitalei condusa de Gabriela Firea, care o destituise in 2017. Imediat dupa aceea, executorul judecatoresc a anuntat oficial PMB, cu confirmare de primire, care este sentinta in acest proces. A urmat o liniste care continua si astazi. Trei luni si nici un raspuns. Nici un semn ca PMB ar avea de gand sa faca pasii necesari pentru a intra in legalitate. Nici un semn ca abuzul demonstrat in justitie va fi reparat. Ce fel de primar este cineva care ignora o hotarare judecatoreasca si refuza aplicarea legii? Pretul este platit azi nu numai de persoana careia i s-a facut abia dupa trei ani dreptate in justitie, ci si de institutia in cauza, Teatrul Odeon?

(…) Cine plateste pentru seria de ilegalitati si cum isi convinge Gabriela Firea votantii ca este un primar responsabil? Cum explica public actuala candidata pentru un nou mandat faptul ca intarzie fara nici o explicatie aplicarea unei sentinte judecatoresti? Cum justifica Gabriela Firea umilirea uneia dintre cele mai cunoscute si respectate actrite din Romania, prin deciziile aparatului administrativ pe care il conduce si care actioneaza cu impunitate?”,  se arata intr-un articol in revista Scena.

„Am stat de vorba la mijloc de septembrie cu Dorina Lazar despre aceasta situatie incredibila si mi s-a desenat in fata ochilor o lume kafkiana, in care cautarea dreptatii e o capcana care te consuma la infinit, fara speranta unui final. Dupa trei ani de proces, timp in care actrita a continuat sa joace in spectacolele in care era distribuita, in timp ce in paralel facea drumuri la tribunal, nelipsind de la nici o infatisare, cel mai greu de suportat este aceasta liniste inexplicabila, nesparta nici de opinia publica, nici de sustinerea breslei, de nimic. O liniste care ii aminteste de o hartie oficiala primita de la PMB chiar inainte de a fi demisa, prin care era avertizata ca nu mai poate organiza nici o conferinta de presa fara acordul scris al Primariei. Metoda pumnului in gura – primitiva, dar de mare efect in lumea noastra teatrala.

Un alt aspect interesant al acestei confruntari este angajarea de catre Primaria Capitalei a unei firme internationale de avocati, Firon Bar-Nir, cu toate ca PMB plateste juristi angajati. Ce anume era oare atat de complicat in acest proces dintre actrita Dorina Lazar si primarul Gabriela Firea incat sa justifice angajarea unei firme internationale de avocati, cu costuri pe care probabil ca nu le vom afla niciodata? Si cum de nu ii da de gandit actualului primar faptul ca nici macar aceasta firma internationala bine platita nu a reusit sa acopere ilegalitatea PMB?”, se mai arata in articolul semnat de Cristina Modreanu.

In societatea marcata de injustitie in care din pacate inca traim, cazul Dorinei Lazar este o dovada in plus ca votarea unor persoane care actioneaza in dispretul legii, incapabile de a-si asuma deciziile gresite, care se ascund sub birouri si tac vinovat, ne costa, de fapt, pe toti.

Procesul in care Dorina Lazar a tras-o la raspundere cu succes pe Gabriela Firea si echipa ei este unul simbolic. El ne arata ca mai exista demnitate, ca abuzurile nu trebuie acceptate ca firesti, ca se poate face justitie, dar si, in acelasi timp, ca specia politica de azi, iresponsabila, abuziva, gata sa incalce legea fara sa tresara macar, trebuie inlocuita de urgenta”, mai arata autoarea articolului.

Citeste si: Victorie impotriva Gabrielei Firea. Actrita Dorina Lazar a castigat procesul cu primarita PSD: “Cel mai mult imi doresc sa primesc acel leu pe care l-am cerut ca recompensa morala!”

Actrita Dorina Lazar a anuntat la inceputul lunii iunie ca castigat procesul intentat Primariei Bucuresti, la trei ani de cand a fost demisa din fruntea Teatrului Odeon, privind felul in care a fost concediata. “Cel mai mult imi doresc sa primesc acel leu pe care l-am cerut ca recompensa morala!”, a declarat Lazar.

„Marturisesc deschis ca eu ma asteptam sa dureze procesul o luna de zile, pentru ca mi s-a spus ca la contencios administrativ lucrurile merg repede (…) Cand am intrat in conflict cu Primaria, am crezut ca am intrat din cauza bugetului, apoi s-a dovedit ca e o chestiune subiectiva. Mi s-a trimis un corp de control, doua doamne de la Primarie, au stat aproape 3 saptamani la Teatru. Au scris un raport cu nereguli. Aceste nereguli au fost analizate de completul de judecata, toate cele 10 invinuiri care mi se aduceau s-au dovedit a fi neintemeiate. Au fost mai multe termene, n-am crezut ca dureaza atat de mult un fleac de conflict, pentru ca pana la urma nu era vorba nici de un prejudiciu pecuniar”, a declarat Dorina Lazar pentru Radio Romania Cultural.

Dupa trei ani de proces, actrita a aratat ca cel mai mult o va bucura sa incaseze un leu cu titlu de daune morale.

„Si cand credeam ca nu se mai termina, s-a terminat la tribunalul mare. Primaria a facut recurs, iar acum, in 19 mai s-a judecat si sentinta s-a pronuntat ieri (nr. miercuri). Acum stau sa-mi trag sufletul. Urmeaza sa am o discutie, sa vad ce drepturi am, cel mai mult imi doresc sa primesc leul ca recompensa morala de la Primarie”, a afirmat Dorina Lazar.

In locul Dorinei Lazar a fost numit la conducerea Teatrului Odeon actorul Cristian Sofron.

Mai mult despre: ,

Comentarii: