Ai grija cate ore DORMI noaptea! Ti-ai putea grabi MOARTEA fara sa stii

life

Peste o treime din populatia lumii doarme mai putin de sase ore pe noapte, crescand asfel riscul de moarte timpurie cu 12%. Lipsa somnului se face vinovata si de o serie de probleme medicale precum diabetul, obezitatea si afectiuni ale inimii.

„Lipsa somnului este o problema tot mai des intalnita. In primul rand pentru ca oamenii nu dau suficienta importanta somnului si beneficiilor pe care odihna le are asupra organismului. In al doilea rand, daca au inteles importanta pe care o are, spre exemplu, consumul a cinci portii de fructe pe zi, somnul suficient nu se numara printre prioritati”, a declarat pentru independent.co.uk Lisa Artis, reprezentant al Consiliului pentru Somn din Marea Britanie.

Ea a mai adaugat ca somnul nu poate fi reglementat asemenea unei diete stricte, intrucat intervin alti factori precum serviciul, copiii sau alte probleme de sanatate care perturba odihna.

Lipsa somnului creste productia de cortizol, hormonul stresului, care duce la episoade de oboseala cronica, de epuizare fizica. Totodata, creste tensiunea arteriala care, la randul ei, poate provoca alte probleme de sanatate.

Mai mult, hormonii care regleaza apetitul o iau razna, metabolismul incetineste si poate creste chiar rezistenta la insulina. Studiile arata ca persoanele care dorm in mod obisnuit mai putin de sase ore pe noapte se concentreaza mai greu, au o memorie mai slaba si un risc mai crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

„Doar 20-30% din ceea ce consideram a fi imbatranire este cauzata de factori biologici. Restul este o decadere, o deteriorare a organismului care poate fi prevenita”, a mai spus Artis. Expertul a adaugat faptul ca persoanele de varsta mijlocie au nevoie de la fel de mult somn ca si un adolescent.

Un studiu recent realizat de cercetatori de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, a aratat ca peste 700 de gene umane sunt alterate din cauza orelor prea putine de somn. Asa se poate explica si legatura dintre lipsa somnului si problemele mai mari de sanatate.

Foto: omnifeed.com

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: