Dorneanu a disparut definitiv de la CCR, Licu a depus azi juramantul in fata presedintelui Iohannis. Si Licu are pensie speciala pe langa salariu, la fel ca Dorneanu

politica

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei au depus sambata juramantul de investitura  intr-o ceremonie la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

Noii judecatori CCR sunt: Iulia Scantei (numita de Senat), Bogdan Licu (numit de Camera Deputatilor) si Mihaela Ciochina (numita de presedintele Romaniei).

Ei sunt numiti pe un mandat de 9 ani, care incepe pe data de 11 iunie.

Citeste si: Licu se pensioneaza la 52 de ani, pensie speciala de 5.000 euro/luna. Plus salariul de judecator CCR din partea PSD

Presedintele Klaus Iohannis le-a urat succes noilor judecatori.

„Va doresc noilor judecatori constitutionali mult succes. Va felicit si va doresc sa faceti asa cum ati jurat. Este o munca de mare raspundere si sunt convins ca o veti duce cu succes la bun sfarsit. La fel, doresc mult succes judecatorilor constitutionali care isi continua mandatul si tuturor impreuna va doresc sa vegheati la respectarea Constitutiei si sa fiti un factor de echilibru in societatea din Romania”, a declarat Iohannis la finalul ceremoniei.

Conform Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, CCR are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii.

Articolul 7 al aceluiasi act normativ precizeaza ca mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura.

Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi.

Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta.

Mai mult despre: ,

Comentarii: