Dorneanu sugereaza de Ziua Constitutiei ca „poporul” trebuie „sa iubeasca si sa apere” CCR

politica

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu, afirma, intr-un mesaj transmis de Ziua Constitutiei, ca actul fundamental trebuie respectat nu doar in litera, ci si in spiritul sau. „Daca nu este in mod activ si efectiv aparata, Constitutia risca sa fie redusa la un set de principii si norme de drept frumoase, nobile, dar invalide, lipsite de orice valoare si forta. Iar atunci cand Constitutia nu este respectata, sunt puse sub semnul incertitudinii insesi constructia democratica a statului si intreaga sa ordine de drept”, spune el.

In mesajul transmis de Valer Dorneanu se arata ca aceasta zi este aniversata in 8 decembrie, in semn de omagiu adus Constitutiei aprobate prin Referendumul national de la 8 decembrie 1991, care a devenit actul fundamental prin care in Romania s-au pus bazele statului de drept si ale democratiei constitutionale. In anul 2003 a fost revizuita, constructia sa fiind consolidata si adaptata la evolutiile statului de drept, ale societatii si la noul context euro-atlantic.

„Constitutia reprezinta actul nostru de identitate nationala. Consfintita prin vointa suverana a poporului, ea este corpul de principii si norme fundamentale care se adreseaza, in egala masura, autoritatilor statului si cetatenilor sai. Functionarea institutiilor statului, garantarea drepturilor si libertatilor individuale si derularea in ansamblu a intregii vieti a unei natiuni isi au originea in textele inscrise in Constitutie”, afirma Dorneanu.

El adauga ca, de aceea, Constitutia este „cartea sacra a existentei noastre”.

„In orice stat de drept exista o relatie directa intre gradul de respectare a Constitutiei si nivelul de protectie a tuturor valorilor, principiilor si drepturilor fundamentale ce guverneaza viata unei natiuni. Constitutia trebuie respectata nu doar in litera, ci si in spiritul ei, destinatarii sai avand obligatia nu doar morala, ci si constitutionala de loialitate constitutionala si interpretare a normelor sale cu buna-credinta. In aceste conditii, cuvintele istoricului Nicolae Iorga, rostite in 1937, raman inca actuale: «Adevarata revolutie la romani va fi respectarea legii si nu altceva».”, mai spune presedintele Curtii Constitutionale, facand aluzie la criticile PNL si USR la adresa membrilor CCR.

Potrivit acestuia, printre „marile valori ale democratiei contemporane”, receptate in Constitutia din 1991, se numara si instituirea in Romania a modelului european de control al constitutionalitatii legii, iar astfel a luat fiinta Curtea Constitutionala, „garantul suprematiei Constitutiei”.

Dorneanu sustine ca „locul si rolul Curtii Constitutionale se disting in arhitectura etatica prin aceea ca ea este unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania, deciziile sale fiind definitive si general obligatorii”, iar Constitutia Romaniei este instrumentul de lucru al Curtii Constitutionale, sensul existentei sale constand in apararea valorilor fundamentale inscrise in Legea fundamentala.

„Daca nu este in mod activ si efectiv aparata, Constitutia risca sa fie redusa la un set de principii si norme de drept frumoase, nobile, dar invalide, lipsite de orice valoare si forta. Iar atunci cand Constitutia nu este respectata, sunt puse sub semnul incertitudinii insesi constructia democratica a statului si intreaga sa ordine de drept. Orice popor, pentru a fi puternic, trebuie sa isi iubeasca si sa isi apere Constitutia, pentru ca aceasta ii apartine si il reprezinta. Curtea Constitutionala apara si pretuieste Constitutia Romaniei si ii doreste sa se bucure de respectul si devotamentul autoritatilor romane si ale cetatenilor ei”, considera Valer Dorneanu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: