Dosarul creditelor frauduloase de la BRD, in care este urmarit penal si SR Stanescu, „hiberneaza” de 6 ani la DIICOT. SRS cere judecatorilor sa fie reabilitat

news

In mai 2015, DIICOT anunta ca a pus sub acuzare 29 de persoane in dosarul fraudarii BRD cu 43,5 milioane de euro. Printre beneficiarii creditelor frauduloase se numara Sorin Rosca Stanescu si Adrian Sarbu, dar si familia Remus si Irina Truica. Desi banca s-a plans de durata prea mare a urmaririi penale, judecatorii au decis ca procurorii nu trag de timp.

Daca in aprilie anul trecut numarul celor urmariti penal in acest dosar a ajuns la 51 de persoane, 11 luni mai tarziu raspunsul DIICOT este identic cu cel primit in urma cu aproape un an. „In dosarul penal intregistrat la nivelul DIICOT Structura Centrala, s-a inceput urmarirea penala fata de 51 de persoane, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, spalare a banilor, abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, falsul material in inscrisuri oficiale, dosarul nefiind solutionat pana la aceasta data”, se arata in comunicarile DIICOT din aprilie 2020 si martie 2021.

Ancheta prelungita

In august 2018, BRD a facut o contestatie la la Curtea de Apel Bucuresti privind durata prea mare a anchetei penale in acest caz. Pe 10 septembrie acelasi an, Curtea de Apel a respins contestatia bancii ca nefondata. „In baza art. 4885 alin. 1 C.p.p. respinge ca nefondata contestatia privind durata procesului penal formulata de petenta BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA”, se arata in decizia instantei.

In acest timp, fostul jurnalist Sorin Rosca Stanescu a cerut judecatorilor sa fie reabilitat dupa ce a fost condamnat in dosarul Rompetrol. Condamnat la 2 ani si 4 luni inchisoare, in 7 octombrie 2014, Rosca Stanescu a efectuat 9 luni din pedeapsa primita pentru utilizare de informatii privilegiate si constituire a unui grup infractional organizat.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte pe 7 aprilie daca il reabiliteaza pe invitatul permanent al postului Romania TV. Pana atunci, „petentul, prin aparator ales, sa faca dovada achitarii tuturor cheltuielilor de judecata la care a fost obligat prin hotararile judecatoresti”.

Megadosar lasat in nelucrare

In mai 2015, procurorii DIICOT au pus sub acuzare 29 de persoane in dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD, printre care se afla omul de afaceri Remus Truica si fosta sa sotie, Irina. In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal fostul senator Sorin Rosca-Stanescu, omul de afaceri Adrian Sarbu, precum si fostii directori ai Sucursalei BRD Dorobanti sau membri in Comitetul de Credit din Centrala BRD, respectiv Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Stefanescu Gavrilescu, Dana Bajescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Alte persoane puse sub acuzare: Cristian Relu Aparaschivei, Gabriela Cristina Mazilu, Ilie Marius Coconete, Stefan Muntean, Ionut Nicoresteanu, Nicolae Ciumeti, Eugen Constantin Pop , Mirela Giorgiana Pop, George Lisu, Andrei Bejenaru, Dan Octavian Harabagiu, Marian Gheorghe, Alexandra Minola Serban, Dumitru Diaconescu, Dorin Cornel Drula, Rosenberg Paula Ioana, Cristian Fogarassy, Valentin Nedelcu, Bejenaru Andrei Mihai, Alexandrescu Liuba Liliana, Serban Minola Alexandra, Ileana Corina Closcaru.

Modul de operare

Astfel, doi dintre liderii gruparii, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD, au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, persoane care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru nici unul din credite nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.

Gruparea a fost sprijinita de membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD, respectiv Duca Cercel si Gabriela Gavrilescu, care au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre Agentiile „Europa” si „Primaverii”, care functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD.

In activitatea infractionala au fost atrasi si Dana Bajescu, director executiv in cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial in cadrul BRD, Alice Monac, director la Agentia „Europa”, Elena Duhomnicu, director al Agentiei „Primaverii”, Monica Ceausu, director la Agentia „Europa” dupa avansarea lui Alice Monac si Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti.

Regele creditelor neperformante

Cel de-al treilea lider al grupului a fost Remus Truica, el beneficiind de 15 din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD.

Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truica, acesta obtinand astfel suma de 35 milioane euro, care a fost in ceea mai mare parte externalizata prin includerea acesteia in circuite financiare prin conturi deschise in Monaco, Elvetia, Austria si Cipru, conturi controlate direct de Remus Truica si Cristian Aparaschivei (soferul lui Truica).

Banii au fost folositi pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: