Dosarul gradinitelor: Director din Ministerul Educatiei, arestat pentru mita si spalare de bani

actualitate

detinuti, spanzurati, Gherla, penitenciar

Horia Palmer-Hirtopanu, director la o unitate aflata in subordinea Ministerului Educatiei, a fost arestat preventiv de Tribunalul Brasov intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus miercuri retinerea pentru 24 de ore a lui Palmer-Hirtopanu, director al Unitatii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Scolare si Universitare aflata in subordinea Ministerului Educatiei, iar judecatorii de la Brasov au gasit suficiente motive sa dispuna arestul preventiv pentru 30 de zile.

Anchetatorii precizeaza ca s-a mai dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de alte doua persoane, un administrator al unei firme si o persoana fara calitate speciala, pentru infractiuni de dare de mita, transmitere fictiva a partilor sociale sau actiunilor detinute intr-o societate comerciala in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori a ingreunarii acesteia, respectiv spalare de bani.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonante ca, in perioada 2017 – 2020, Palmer-Hirtopanu ar fi pretins si ar fi primit sume de bani si alte foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 340.000 euro si 18.749 lei de la administratorul unei firme, coinculpat, in schimbul atribuirii si pentru derularea in bune conditii a unor contracte de lucrari de construire a unor gradinite in cadrul Proiectului privind Reforma Educatiei Timpurii in Romania.

„O parte a foloaselor primite ca mita de inculpatul Horia Palmer-Hirtopanu ar fi constat in lucrari de forare a unui put si de construire a instalatiei de alimentare cu apa, care au fost executate in curtea locuintei sale situate intr-un oras din imediata vecinatate a Capitalei”, sustin anchetatorii.

De asemenea, DNA arata ca, in perioada 2016 – aprilie 2021, Palmer-Hirtopanu ar fi obtinut sume de bani consistente ca urmare a savarsirii unor infractiuni de coruptie, din care, prin diverse operatiuni bancare, ar fi inserat in circuitul financiar legal aproximativ 179.676 euro si 191.900 lei, folosite pentru a achizitiona diferite bunuri (doua imobile si doua autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate.

El a incercat astfel sa ascunda si disimuleze originea ilicita a sumelor de bani cu care au fost achizitionate, precum si a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: