Dosarul „Mineriada” ajunge in sfarsit pe masa judecatorilor. Ion Iliescu este primul pe lista inculpatilor

news

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care Ion Iliescu este inculpat pentru crime impotriva umanitatii, va fi trimis spre judecata.

Anuntul a fost facut de jurnalistul Malin Bot pe pagina sa de Facebook.

„NEWS ALERT. Dosarul Mineriada 13 – 15 iunie 1990, trimis in judecata. Iliescu e primul pe lista inculpatilor.

In timpul protesul #Rezist din fata Parchetului Gengeral, seful Parchetului Militar, generalul Gheorghe Cosmeanu, a acceptat sa discute cu reprezentanti ai protestatarilor.

Pentru ca tocmai relatam protestul, de la fata locului, am fost rugat sa merg si eu la discutie, ca jurnalist, pentru a relata cele discutate.

Generalul de brigada Gheorghe Cosmeanu a informat ca rechizitoriul esta finalizat si astazi va fi trimis la Inalta Curte.

Actul de acuzare are 2.200 de pagini. Tot dosarul are 500 de volume. Sunt 14 inculpati, printre care: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Adrian Sarbu, Miron Cozma, Cico Dumitrescu …”, scrie Malin Bot.

In dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada 13 – 15 iunie 1990” s-a dispus, prin ordonanta din 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, a lui Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si presedinte al Romaniei, a fostului premier Petre Roman, a fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, a fostului director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu, a fostului prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale (FSN) Nicolae Dumitru si a generalului in rezerva Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare, a anuntat procurorul militar Marian Lazar, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

In perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii, se arata in rechizitoriu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: