Dosarul MINERIADEI: Iliescu si Magureanu, acuzati OFICIAL pentru infractiuni contra umanitatii

news

Parchetul ICCJ a anuntat inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiunii contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea altor trei. Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineata, la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat sa dea declaratii in dosarul mineriadei, care a fost redeschis in luna martie.

Procurorii militari au dispus, in cazul lui Ion Iliescu, schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990.

Fostul presedinte Ion Iliescu nu a facut niciun comentariu, miercuri, la iesirea de la Parchet, unde a stat mai putin de o ora.

„Ca urmare a ordonantei procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Astfel, prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior, anunta Parchetul.

„In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, se precizeaza in comunicat.

Fostul presedintele Ion Iliescu s-a prezentat miercuri dimineata la sediul Parchetului General din Capitala.

Si fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat miercuri la Parchetul General. „Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime…”, a declarat Magureanu la intrarea in Parchetul General, adaugand ca nu isi reproseaza nimic „in legatura cu morti”.

In luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia procurorului general Tiberiu Nitu de redeschidere a anchetei in dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, in care este implicat si fostul presedinte Ion Iliescu.

„Admite cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In baza art.335 Cod procedura penala constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr.3/C3/2015 din 5 februarie 2015 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care s-a dispus infirmarea partiala a rezolutiei nr.175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Sectia de urmarire penala si criminalistica cu privire la solutiile de netrimitere in judecata dispuse privind infractiunile contra pacii si omenirii si infractiunile de omor prevazute de Codul penal din 1968 si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr.7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si nr.7301/3419/II/2/2009 din 3 septembrie 2009 ale procurorului sef al sectiei de urmarire penala si criminalista din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in decizia instantei.

Prin decizia luata de Curtea suprema, procurorii pot dispune reinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, dar si fata de fostul director al SRI Virgil Magureanu, Mihai Chitac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stanculescu (fost ministru al Apararii), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa), Corneliu Diamandescu (fost sef al Politiei Romane), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unitatii de jandarmi 0575 Magurele) si Emil Dumitrescu (fost director al Directiei Cultura din Ministerul de Interne).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: