Doua activiste au aruncat cu supa in tabloul „Mona Lisa” din Luvru. Protest din partea „Ripostei Alimentare”

externe

Scene care au facut cariera in marile galerii ale lumii se repeta, din nou. Duminica, doua activiste pentru combaterea schimbarilor climatice au aruncat cu… supa pe geamul de protectie al faimosului tablou „Mona Lisa” de la Muzeul Luvru din Paris, dupa cum transmit agentiile de presa. In imaginile surprinse de catre public se vede cum doua femei arunca cu supa (de dovleac) in capodopera lui Leonardo da Vinci, sub privirile uimite ale vizitatorilor Luvrului.

Pictura din secolul al XVI-lea de Leonardo da Vinci, una dintre cele mai faimoase opere de arta din lume Luvru nu a fost deteriorata, conform BBC.

„Ce este mai important? Arta sau dreptul de a avea un sistem alimentar sanatos si sustenabil?”, au strigat activistele, in franceza. Acestea s-au strecurat in prealabil pe sub o bariera de securitate pentru a se apropia cat mai mult de tablou iar dupa gest au fost indepartate de catre agentii de securitate.

Activistele reprezinta organizatia franceza „Riposte Alimentaire” (Riposta Alimentara), care a emis un comunicat, pe X, in care a precizat ca protestul urmarea sa sublinieze necesitatea de a proteja mediul si sursele de hrana.

Grupul considera ca actualul model de distribuire a reurselor si hranei „stigmatizeaza pe cei mai precari si nu respecta dreptul fundamental la hrana”. Printre altele, grupul solicita ca un card alimentar in valoare de 150 de euro (128 de lire sterline) sa fie oferit tuturor cetatenilor in fiecare luna pentru a fi folosit pentru alimente.

In ultimii ani, multi activisti au tintit, prin diferite mijloace, arta pentru a sensibiliza publicul cu privire la schimbarile climatice.

Geamul din fata „Giocondei” a mai fost acoperit cu smantana in cadrul unui protest in mai 2022. Alti protestatari au aruncat supa pe tabloul „Floarea-soarelui” al lui Vincent Van Gogh, de la National Gallery din Londra, in octombrie 2022, iar in luna urmatoare, alti militanti s-au lipit pur si simplu de tablourile lui Goya din muzeul Prado din Madrid.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: