Doua contestatii privind candidatura lui Georgescu. Una a fost depusa de rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Ma simt dator fata de romani, dar mai ales fata de tineri si generatiile viitoare, sa iau atitudine impotriva oricarei incercari de a submina principiile fundamentale ale democratiei si statului de drept”

politica

Calin Georgescu

S-au inregistrat deja doua contestatii legate de candidatura lui Calin Georgescu. Una a fost depusa de rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Reamintim ca tot SNSPA a depus anul trecut la CCR si solicitarea de anulare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Comunicatul SNSPA

Vineri, 7 martie 2025, rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus, in scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestatie la inregistrarea candidaturii domnului Calin Georgescu la functia de Presedinte al Romaniei din anul 2025, in temeiul dispozitiilor art. 27 si urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare si respectiv ale Constitutiei Romaniei.

Contestatia se bazeaza pe argumente solide de natura constitutionala si juridica, care evidentiaza incompatibilitatea discursului si comportamentului candidatului cu valorile democratice si constitutionale ale statului roman.

Rectorul SNSPA solicita Biroului Electoral Central:

• verificarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma prevazute de lege pentru candidatura la functia de Presedinte al Romaniei din anul 2025 si,
• respingerea candidaturii domnului Calin Georgescu, la alegerile pentru functia de Presedinte al Romaniei din anul 2025, constatand ca se incalca conditiile de eligibilitate prevazute de dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 si 149, cu referire la valorile democratiei, la statul de drept, la respectarea Constitutiei corelate cu garantia politico-militara a acestora, respectiv apartenenta Romaniei la UE si NATO.

Demersul se intemeiaza pe faptul ca BEC are obligatia sa analizeze candidaturile in raport de conditiile de forma si de fond prevazute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Presedintelui Romaniei, precum si in raport de hotararile Curtii Constitutionale (CCR) in materia alegerilor prezidentiale pronuntate in temeiul art. 146 lit. f) din Constitutie, intrucat aceste hotarari reflecta un contencios electoral obiectiv si sunt general obligatorii (toate hotararile luate in aceasta materie precizeaza acest lucru in mod expres).

Hotararile CCR sunt obligatorii atat in privinta dispozitivului, cat si a considerentelor, iar conform jurisprudentei CCR, dispozitivul si considerentele sunt general obligatorii, ca expresie a art. 147 alin. (4) din Constitutie. Aceasta regula stabilita pe cale jurisprudentiala se aplica atat deciziilor CCR, cat si hotararilor CCR, pentru ca hotararile, la fel ca deciziile sunt expresia aceluiasi rol constitutional, anume rolul de a asigura suprematia Constitutiei.

Fiind general obligatorii pentru viitor, considerentele hotararilor CCR fac parte din fondul activ al ordinii juridice constitutionale. Ca atare, sunt obligatorii pentru toate autoritatile/institutiile statului, inclusiv pentru BEC, in realizarea competentei legale prevazute de Legea nr. 370/2004.

In acest context, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat:

„Am considerat necesar sa recurg la acest demers deoarece obligatia de a respecta Constitutia nu este doar o cerinta formala in momentul preluarii mandatului prezidential, ci o conditie fundamentala de eligibilitate. Orice persoana care aspira la functia suprema in stat trebuie sa dovedeasca, fara echivoc, respectul fata de valorile democratice, ordinea constitutionala si angajamentele internationale ale Romaniei.

In calitate de profesor si rector al unei universitati din Romania, ma simt dator fata de romani, dar mai ales fata de tineri si generatiile viitoare, sa iau atitudine impotriva oricarei incercari de a submina principiile fundamentale ale democratiei si statului de drept. Viitorul acestei tari depinde de respectarea valorilor constitutionale si de promovarea unei conduite politice care sa inspire incredere si stabilitate.

Conduita unui candidat la Presedintie nu poate fi redusa la o simpla declaratie de conformitate cu legea, ci trebuie sa reflecte un angajament real fata de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial si orientat spre consolidarea democratiei. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru ca respectarea Constitutiei si a valorilor sale nu este o optiune, ci o obligatie expres prevazuta de Legea fundamentala si consolidata prin juramantul de credinta. In fata unor incalcari atat de grave ale acestor principii de catre candidatul Calin Georgescu, consider ca nu putem ramane pasivi”, a sustinut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

De asemenea, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, subliniaza ca respectarea valorilor democratice, a statului de drept si a angajamentelor internationale ale Romaniei nu este negociabila si trebuie sa constituie un criteriu esential in evaluarea oricarui candidat la functia suprema in stat. Contestatia depusa la Biroul Electoral Central reprezinta un demers necesar pentru protejarea integritatii procesului electoral si pentru prevenirea oricaror tentative de subminare a principiilor fundamentale care stau la baza societatii romanesti.

SNSPA reafirma angajamentul sau ferm pentru apararea democratiei, a valorilor constitutionale si a unui climat politic responsabil, care sa garanteze un viitor sigur si stabil pentru Romania”.

A doua contestatie

Avocatul Bogdan Ionescu, este a doua persoana care a contestat la Biroul Electoral Central candidatura lui Calin Georgescu.

„Am adresat o cerere BEC solicitand acestei institutii sa nu inregistreze candidatura domnului Calin Georgescu. Am mers pe niste idei similare celor evocate de domnul profesor Pricopie si in esenta am apreciat ca BEC are competenta, indrituirea, chiar obligatia de analiza nu doar pentru candidatul Calin Georgescu, pentru orice alt candidat, daca respectiva candidatura indeplineste conditiile de eligibilitate pe plan constitutional”, a declarat Bogdan Ionescu vineri dupa amiaza, intr-o interventie la Antena 3, citata de news.ro.

Acesta spune ca interpretarea sa este aceea ca BEC trebuie sa actioneze si in spiritul Constitutiei, amintind ca in hotararea prin care s-au anulat alegerile se arata ca BEC are obligatia „de a analiza conditiile de eligibilitate din punct de vedere al Constitutiei”.

„Am avut ca punct de pornire Decizia nr 2 din 2024 a Curtii Constitutionale, cazul Sosoaca. Si acolo Curtea Constitutionala a analizat conduita si declaratiile publice ale candidatei Sosoaca si efectele acestei conduite si declarati pe plan constitutional. In opinia mea – si imi asum deplin urmatoarele aformatii– domnul Calin Georgescu nu indeplineste aceste conditii de eligibilitate fiind o persoana nu numai cu un discurs, cu o ideologie profund antisemita, profund homofoba, pro-antonesciana. Elogiaza criminali de razboi, bunaoara Ion Antonescu, elogiaza criminali psihopati de genul Corneliu Zelea Codreanu, elogiaza Miscarea Legionara. Are niste declaratii absolut socante pentru, spun eu, orice persoana de bun simt si de buna credinta”, a declarat avocatul Bogdan Ionescu.

Intrebat daca va contesta la Curtea Constitutionala candidatura lui Georgescu, in situatia in care aceasta va fi admisa de BEC, avocatul a raspuns: „Indubitabil, este deja pregatita”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: