„Doua foarte bune, una foarte slaba”. Dogioiu, despre numirile la sefia DNA, DIICOT si Parchetului General

analize

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, specializata pe Justitie, considera ca ministrul Catalin Predoiu a facut doua numiri „foarte bune” pentru sefia DNA si Parchetului General in timp ce cea pentru DIICOT este „foarte slaba”.

„Alegerea Gabrielei Scutea pentru pozitia de procuror general este, de departe, cea mai mare surpriza. Nu pentru ca dna Scutea nu ar merita pozitia. Dimpotriva, as zice, iar prestatia domniei sale la interviu a fost foarte buna.

Ceea ce surprinde insa este declaratia transanta pe care Catalin Predoiu o face implicit prin propunerea facuta. A ales pentru pozitia cea mai inalta in Ministerul Public, la varful tuturor procurorilor din Romania, un magistrat #rezist in cel mai inalt grad, vorba unui coleg, un magistrat de pe scarile protestelor disperate din tara si de la Bruxelles.

Gabriela Scutea, membra fondatoare a celei mai active si vocale asociatii de procurori, AMASP, a fost extrem de implicata in contestarea modificarii Legilor Justitiei, inclusiv in strada, este fosta adjuncta a Laurei Codruta Kovesi, a semnat demonizatele protocoale SRI-PICCJ, a fost sistematic respinsa de Tudorel Toader pentru toate pozitiile pe care a incercat sa le ocupe in ultima vreme.

Este un mod in care dl Predoiu pare a incerca sa realizeze punctul de fractura cu sinistra perioada „dragnista” cu efectele si manipularile ei, care au facut atat de mult rau Justitiei. Dupa toti anii de lupta a unei maini de procurori si judecatori, numirea dnei Scutea mi se pare si un mod de a onora aceasta rezistenta disperata si extrem de riscanta in fata raului”, scrie Dogioiu pe ziare.com despre noul procuror general.

Jurnalista are o parere buna si despre Crin Bologa, propus pentru sefia DNA.

„In ceea ce-l priveste pe Crin Bologa, alegerea pare, pe datele de acum, una corecta. Toti procurorii cu care am vorbit au o parere foarte buna despre domnia sa. Dl Bologa este semnul desprinderii de baltirea epocii Nistor, de care DNA avea nevoie.

Pobabil ca un procuror venit cu alt suflu si fara un prim plan in batalia de anduranta a ultimilor ani este ceea ce trebuie acum pentru a relansa inclusiv increderea publicului, care nu mai vede in DNA decat o cetate care fumega, desi potentialul este urias. Ca dovada, prabusirea numarului de sesizari”, spune Dogioiu.

In ceea ce o priveste pe Giorgiana Hosu, jurnalista este foarte critica.

„Marea vulnerabilitate este, din punctul meu de vedere, propunerea facuta pentru DIICOT, una inexplicabila atat sub aspectul prestatiei de la interviu, cat si a celei avuta de dna Hosu ca adjunct al sefului DIICOT si apoi ca sef de facto al structurii. Pe scurt, nu am auzit nici macar o parere pozitiva despre aceasta alegere.

Dupa cum a admis in interviul pe care mi l-a acordat la Europa FM dl Predoiu, dosarul Caracal in care DIICOT s-a tarat pana la trimiterea in judecata din scandal in scandal si din suspiciune in suspiciune este handicapul cu care a plecat la drum dna Hosu.

Cu atat mai surprinzatoare este desemnarea cu cat, pe de-o parte, dna Hosu a avut contracandidati foarte buni, pe de alta parte, pentru dl Predoiu putea fi clar ca Sectia de procurori din CSM nu o doreste, cat timp i-a refuzat in urma cu numai cateva saptamani delegarea in fruntea DIICOT”, explica Dogioiu.

„Nu sunt argumente care sa ma convinga pe deplin. Dna Hosu mi se pare o vulnerabilitate pentru acest set de propuneri venite in urma unei proceduri foarte solide si transparente. Daca nu o vedeam la interviu si la Caracal, puteam crede ca e geniala. Dar am vazut-o.

Pana la urma, depinde si de rezistenta pe care o va opune CSM, pentru ca nu cred ca presedintele Iohannis sa mearga cu numirea impotriva unui aviz negativ.

Una peste alta, numirile mi se par la extreme. Doua foarte bune, una foarte slaba”, adauga Dogioiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: