Doua MIG-31 rusesti au incalcat spatiul aerian al Finlandei, joi dimineata. Finlanda si-a trimis imediat avioanele de interceptare

externe

Doua avioane de vanatoare rusesti MIG-31 sunt suspectate ca au incalcat joi dimineata spatiul aerian finlandez in apropierea orasului de coasta Porvoo din Golful Finlandei, la mai putin de 150 de kilometri de Rusia, a anuntat Ministerul finlandez al Apararii, citat de Reuters.

„In timpul incidentului, fortele aeriene finlandeze au efectuat un zbor operativ de identificare”, a precizat ministerul intr-o declaratie, adaugand ca Garda de Frontiera finlandeza a initiat o ancheta privind incalcarea.

Finlanda s-a pronuntat luni pentru interzicerea intrarii turistilor rusi in Uniunea Europeana, in cadrul unei reuniuni a premierilor tarilor nordice cu cancelarul german Olaf Scholz.

”Nu cetatenii rusi au inceput razboiul, dar in acelasi timp trebuie sa fim constienti de faptul ca ei sustin razboiul”, a declarat sefa executivului finlandez Sanna Marin in timpul intalnirii gazduite de Oslo.

”Nu cred ca este corect ca cetatenii rusi sa poata intra in UE si in spatiul Schengen si sa mearga sa admire peisajele in timp ce Rusia omoara oameni in Ucraina”, a adaugat ea.

Finlanda, ce are o frontiera terestra de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia in considerare modalitati de a limita unilateral vizele turistice pentru cetatenii rusi.

In ceea ce-l priveste, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat impotriva unei interdictii de intrare in UE pentru cetatenii rusi.

”Nicio decizie pe care o luam nu trebuie sa complice gasirea libertatii si fuga de dictatorul din Rusia. Nu este razboiul poporului rus, este razboiul lui Putin”, a subliniat Scholz.

Sefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat ca ideea trebuie sa fie dezbatuta. ”Este de inteles ca unii europeni, poate in special ucrainenii, gasesc putin ciudat faptul ca Rusia a atacat o tara europeana si in acelasi timp noi primim turisti dintr-o tara care a atacat o alta tara”, a afirmat ea.

Omoloaga sa suedeza, Magdalena Andersson, a mentionat ca guvernul sau nu si-a structurat deocamdata o opinie pe acest subiect. ”Exista argumente solide de ambele parti”, a spus Andersson.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store, a carui tara nu este membra a UE, a dat asigurari ca Norvegia va sprijini orice actiune comuna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: