externe

Doua ONG-uri dau in judecata un gigant energetic francez pentru „complicitate la crime de razboi”

ONG-urile Darwin Climax din Franta si grupul ucrainean Razom We Stand au depus, joi, o plangere impotriva gigantului energetic francez TotalEnergies pentru „complicitate la crime de razboi”, pentru ca ar fi contribuit la alimentarea avioanelor rusesti care au bombardat Ucraina, potrivit France24.

Cele doua ONG-uri il acuza pe gigantul energetic francez ca exploateaza un zacamant de gaz folosit pentru fabricarea kerosenului folosit de avioanele rusesti in bombardamentele lor din Ucraina, in special in lovitura din 16 martie 2022 asupra unui teatru de la Mariupol, care adapostea civili, si in care au murit in jur de 600 de persoane, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Intr-o declaratie transmisa cotidianului francez, TotalEnergies a respins acuzatiile, numindu-le „revoltatoare si defaimatoare”.

Pana de curand, TotalEnergies detinea 49% din actiunile Terneftegaz, o companie care extrage gaze din zacamantul Termokarstovoye din nordul Rusiei. Restul de 51% era detinut de compania rusa Novatek, in care firma franceza detine si un pachet direct de 19,4%.

Potrivit unei investigatii din august 2022, a ONG-ului Global Witness, cu sediul la Londra, gazul din zacamantul Total Termokarstovoye a fost transportat in Rusia pentru rafinare inainte de a fi trimis catre bazele fortelor aeriene ruse din apropierea Ucrainei.

In urma publicarii acestui raport in Le Monde, TotalEnergies a declarat ca a vandut, pe 18 iulie, cota de 49% din Terneftegaz catre Novatek.

In declaratia transmisa Le Monde, in care a respins acuzatiile, TotalEnergies a adaugat ca gazul produs de Terneftegaz a fost „exportat” si, prin urmare, nu ar fi putut fi transformat in combustibil pentru avioanele rusesti.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

15 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

27 de minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

48 de minute ago