Doua „pepiniere” de caracatita au fost descoperite la mari adancimi: „Mame protejandu-si ouale la 3.000 m adancime”. Caracatita are nevoie de 4 ani pentru a-si cloci oul

life

O echipa internationala de oameni de stiinta, aflata la bordul vasului de cercetare Schmidt Ocean Institute a descoperit pepiniere de caracatita in timp ce prelevau probe de izvoare hidrotermale de temperatura joasa de pe fundul oceanului in largul coastei de vest a Costa Ricai, potrivit Axios.com.

Pepiniera a fost gasita la aproape 3.000 de metri adancime in aflorimentul Dorado, unde in urma cu un deceniu, cercetatorii au observat pentru prima data caracatite care se aduna in adancurile marii, dar nu au vazut niciun embrion in curs de dezvoltare si nu au fost siguri ca era o cresa activa.

Aflorimentul Dorado este, de asemenea, langa un izvor hidrotermal cu temperatura joasa care elibereaza fluide cu o temperatura de aproximativ 12°C. Oceanul la aceste adancimi are o temperatura de aproximativ 2°C, iar oamenii de stiinta au crezut ca apele mai calde nu ar fi primitoare pentru caracatite.

In expeditia din aceasta luna, cercetatorii au confirmat ca este o pepiniera. Ei au vazut mame protejandu-si ouale, puii iesind la iveala si pradatori care au aparut rapid atunci cand ouale au fost expuse. De asemenea au gasit o a doua pepiniera in apropierea unui izvor similar pe un alt afloriment fara nume, unde caracatitele s-au comportat in acelasi fel.

Oamenii de stiinta cred ca este vorba despre o noua specie de Muusoctopus, caracatite de adancime care nu au sac de cerneala. Specimenele din expeditie sunt acum analizate de cercetatorii de la Muzeul de Zoologie de la Universitatea din Costa Rica.

„Credem ca unele specii de caracatita s-au adaptat astfel incat sa tolereze temperaturi mai calde pentru a-si cloci ouale”, a spus Beth Orcutt, vicepresedinte de cercetare la Laboratorul Bigelow pentru Stiinte Oceanice si co-lider al expeditiei.

O caracatita poate avea nevoie de patru ani pentru a cloci cu succes un ou.

O posibilitate este ca aceasta adaptare „ar putea permite o dezvoltare mai rapida”, spune Orcutt.

„Am descoperit ceva foarte rar la nivel mondial, caracatita care alapteaza, dar am intalnit si multe organisme despre care exista putine inregistrari in lume”, a declarat Jorge Cortes-Nunez de la Universitatea din Costa Rica.

Expeditia a studiat si cinci munti subacvatici care nu fusesera niciodata explorati si a descoperit o pepiniera de pisici de mare la adancime.

Studiind adancurile marii, Cortes, care a petrecut zeci de ani concentrandu-se asupra ecosistemelor marine de coasta, spune ca a intalnit „creaturi mult mai mari decat am citit si multe foarte ciudate si diferite de tot ce am vazut pana acum”.

„De asemenea, am devenit constient de legatura dintre adancime si suprafata si viceversa… si cat de important este sa avem un ocean sanatos pentru o planeta sanatoasa”.

Caracatitele sunt in mod obisnuit creaturi solitare si nu se stia ca si-ar cloci ouale langa alte caracatite. Inainte de aceasta expeditie, cercetatorii au descoperit o singura alta pepiniera de caracatite de adancime, pe un munte subacvatic in largul coastei Californiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: