Dovada ca Iohannis nu vrea sa „blocheze” activitatea Guvernului, cum acuza PSD. I-a acceptat pe interimarii propusi de Dancila

news

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru numirea ministrilor interimari ai Transporturilor si Dezvoltarii Regionale, Rovana Plumb si respectiv Eugen Teodorovici.

Actiunea sefului statului vine dupa ce acesta a refuzat, vineri, numirea Olgutei Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si a lui Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor, iar premierul Viorica Dancila i-a propus, luni, presedintelui ca interimatul sa fie asigurat de Eugen Teodorovici la portofoliul Dezvoltare si de catre Rovana Plumb la Transporturi.

„Am propus desemnarea ministrilor interimari pentru a asigura continuitate in activitatea guvernamentala in toate domeniile, inclusiv la Transporturi si Dezvoltare, portofolii cheie in derularea unor proiecte importante de investitii. Este vital insa, avand in vedere contextul actual, sa gasim solutii definitive privind numirile titularilor pentru cele doua functii”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dancila, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, Executivul isi intelege pe deplin responsabilitatile guvernarii si cele ce decurg ca urmare a preluarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

„Pentru punerea in aplicare a Programului de Guvernare este nevoie de implicarea deplina a tuturor membrilor Cabinetului, atat in cadrul sedintelor de Guvern, cat si in activitatea fiecarui ministru, in domeniul sau de activitate, cu efecte concrete pentru romani, precum plata salariilor si asigurarea continuitatii activitatii. Totodata, este vital ca la prima reuniune a Guvernului Romaniei cu Colegiul Comisarilor europeni, care va avea loc in aceasta saptamana la Bucuresti, sa participe titulari ai tuturor portofoliilor, cu atributii depline in exercitarea functiilor.

Guvernul Romaniei asteapta in continuare motivarea presedintelui Romaniei cu privire la refuzul pentru propunerile inaintate anterior de numire a ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii, asa cum prevede Constitutia Romaniei si cum precizeaza deciziile Curtii Constitutionale”, conform sursei mentionate.

Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in cazul demisiei sau revocarii, premierul are posibilitatea de a numi ministri interimari pentru o perioada de 45 de zile.

Propunerea si numirea celor doi ministrii interimari vine in contextul in care Klaus Iohannis a anuntat, vinerea trecuta, ca va respinge propunerile premierului Viorica Dancila pentru ministerele Transporturilor si Dezvoltarii, si anume, Mircea Draghici si Lia Olguta Vasilescu. Seful statului a adaugat ca va prezenta, saptamana viitoare motivele refuzului propunerilor facute de premier.

Actiunile presedintelui vin in urma deciziei Curtii Constitutionale din 19 decembrie potrivit careia seful statului era obligat sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministri.

Olguta Vasilescu a fost propusa initial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii, insa presedintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

Comentarii: