Dovada ca Ion Iliescu a tradat in favoarea sovieticilor. Imagini din arhiva TVR, fondatorul PSD scapa de pedeapsa din cauza prescriptiei

politica

TVR a dat publicitatii inregistrarea din decembrie 1989 pe care procurorii militari o prezinta ca dovada ca Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, a intentionat sa tradeze Romania in favoarea Uniunii Sovietice. Dupa 30 de ani, infractiunea de tradare s-a prescris.

„Suntem informati ca s-a luat legatura cu Ambasada Sovietica, care ne-a promis ajutor militar imediat, intrucat agentii straini si-au permis sa trimita elicoptere cu oameni inarmati pentru a distruge ceea ce poporul roman a cucerit”, anunta prezentatorul TVR de atunci.

Procurorii militari arata ca fostul presedinte a cerut interventia militara a fostei URSS, cu scopul de a prelua puterea si a pozitiona Romania sub influenta sovietica.

La doar cateva ore dupa fuga dictatorului, gruparea Iliescu, asa cum o numesc procurorii militari, a inceput demersurile pentru a prelua si a ramane la putere. E aplicat scenariul diversionist al teroristilor si agentilor straini care vor sa submineze libertatea abia cucerita, spun anchetatorii.

„Televiziunea este atacata din toate directiile! Facem un nou apel la dumneavoastra sa dati sprijin pentru salvarea acestei institutii vitale pentru mersul inainte al democratiei din Romania! Se pare ca elemente teroriste au patruns chiar pe unele culoare ale acestei institutii”, se anunta la TVR.

In timp ce focurile de arma continuau sa se auda in Bucuresti, fiind deja instalata psihoza teroristilor care ataca obiective strategice, puterea proaspat instalata cerea interventia militara a URSS. Un act de tradare, scrie negru pe alb in rechizitoriu.

Seful Statului Major al Armatei din zilele acelea este cel care a salvat Romania de la o adevarat invazie sovietica, explica in continuare procurorii militari. Generalul Stefan Gusa era seful de facto al Apararii si singurul care putea autoriza intrarea pe teritoriul tarii a unor militari straini. Nu a facut-o, motiv pentru care, explica procurorii in documentele trimise la Curtea Suprema, in zilele urmatoare a fost indepartat din fruntea Armatei si trimis la Cluj.

Mai mult despre:

Comentarii: