Dovada ca legile justitiei propuse de Coalitia PSD-ALDE sunt o mare mizerie. Raspuns din partea Comisiei de la Venetia

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a trimis nici pana acum Comisiei de la Venetia pachetul de legi pe justitie, deci acest lucru i-a fost solicitat explicit de catre prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Este cea mai buna dovada ca propunerile de modificari ale legilor nu se incadreaza in cerintele europene, astfel incat Dragnea si Tariceanu incearca sa le impuna cu ajutorul parlamentarilor subordonati.

La zece zile de la intalnirea dintre Toader si Frans Timmermans, finalizata cu recomandarea prim-vicepresedintelui Comisiei Europene ca pachetul de legi ale Justitiei sa fie trimis spre consultare Comisiei de la Venetia, recomandare trecuta si in raportul MCV publicat saptamana aceasta, oficialii romani nu au inaintat Comisiei propunerile legislative.

Pentru a verifica daca din partea ministerului Justitiei sau a Parlamentul Romaniei a fost transmis acest pachet de legi, „Revista 22” a solicitat, in scris, un raspuns oficial din partea presedintelui Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio. Raspunsul Comisiei de la Venetia a venit vineri, 17 noiembrie, si a fost transmis prin Jaime Rodriguez Murphy, ofiter de presa in cadrul Consiliului Europei. In raspuns se precizeaza: „Comisia de la Venetia nu a primit o solicitare de aviz”. „Asadar, expertilor straini nu li s-a cerut oficial, pana acum, punctul de vedere pe legile Justitiei, neprimind proiectul cu propuneri legislative din partea ministrului Tudorel Toader”, mentioneaza Revista 22.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in intrevederea avuta pe 8 noiembrie la Bruxelles, sa astepte avizul Comisiei de la Venetia privind procedura de numire a procurorilor de rang inalt, a anuntat, miercuri, Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a anuntat ca a discutat, punctual, in amanunt, cu prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justitiei. Una dintre a vizat si procedura de numire a procurorilor sefi de parchete.

„O tema sensibila care a fost discutata, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang inalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandari. Faptul ca sunt 12 nu inseamna ca exista o ierarhie, ca e prima, ca e a 12-a, au egala masura, aceeasi importanta si cu aceeasi obligatie ne indeplinim respectivele conditionalitati. Recomandarea numarul 1 spune ca trebuie sa gasim o modalitate transparenta, robusta de numire a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Venetia. Stiti ca am redactat la nivelul ministerului Justitiei un draft de solicitare de aviz, care se afla in momentul acesta la comisia speciala, pentru modificarea codurilor, legilor justitiei. Discutia cu Timmermans, cu prim-vicepresedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Venetia, are in vedere aceasta prima recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang inalt”, a declarat ministrul Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: