„Dovada ca Liviu Dragnea nu este doar un bou, este un bou periculos”. Viata diplomatilor romani din Siria este periclitata de slugarnicia sefului PSD fata de „prietenii” din Tel Aviv

analize

Jurnalistul Liviu Avram a publicat un mesaj foarte dur la adresa lui Liviu Dragnea, dupa ce seful PSD a incercat sa forteze mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Avram afirma ca Dragnea pune in pericol personalul diplomatic de la Damasc, ambasada Romaniei fiind „singura ramasa ‘in full charge’ pe perioada razboiului civil din Siria”.

„Dovada ca Liviu Dragnea nu este doar un bou (chestie de treburi interne interne, le-om rezolva noi cumva), dar este un bou periculos atat pentru toti aliatii nostri, cat si pentru personalul diplomatic aflat la Damasc.

Ambasada Romaniei la Damasc este singura ramasa ‘in full charge’ pe perioada razboiului civil din Siria. Asta inseamna ca:

1. Beligerantii conflictului sirian au avut incredere in bunele oficii ale Romaniei in zona.

2. Tarile Uniunii Europene au avut incredere in Romania sa le reprezinte interesele in Siria, prin intermediul Ambasadei noastre la Damasc, tocmai pentru buna reputatie a Romaniei in zona. Ambasada noastra la Damasc a reprezentat singura legatura a UE cu regimul de la Damasc dupa escaladarea conflictului. (De exemplu, Legiunea de Onoare a lui Bashar al-Assad a fost retrocedata Frantei prin intermediul ambasadei noastre).

3. Diplomatii romani aflati la Damasc au avut incredere ca statul roman nu va face gesturi bruste in zona, care sa-i puna in pericol in cea mai instabila zona a lumii.

Si vine Dragnea si zice ca sa mutam ambasada noastra din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, pentru ca s-a umezit el de la niste scrisori in care Bibi Netanyahu il lua la „Dear Liviu” si la „Look forward to see you”. Sau din alte motive.

Acum puneti-va in locul urmatoarelor persoane si evaluati cam ce e in mintea lor:

– Sefii de stat si de guvern din UE, care se asteptau ca un ‘honest broker’ sa ramana un ‘honest broker’, asa cum e recunoscuta Romania in zona de sapte decenii.

– Liderii tarilor arabe, care aveau de la Romania aceleasi asteptari.

– Diplomatii romani de la Damasc, a caror viata este pusa in pericol la modul cel mai propriu, intr-o tara in care singura autoritate care a ramas functionala este Kalasnikovul.

Singura speranta este, acum, persoana care intelege cel mai putin din aceasta poveste: doamna Viorica Dancila. Sa speram ca, dupa conversatia cu presedintele, sa fi inteles ‘un pic mai bine’ mizele reale ale acestui joc in care a impins-o un bou. Ar trebui sa dea rapid un semnal al Guvernului Romaniei si sa curme incertitudinile. Dar asta ar pune-o intr-un sever conflict cu Liviu Dragnea. Ei, iata intrebarea: O va face?”. a scris Avram pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, ca in urma discutiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dancila despre mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a inteles ca Guvernul a vrut sa creeze o platforma de discutie in jurul acestei teme. „O discutie exploratorie nu este gresita, dar de acolo si pana la o mutare efectiva este cale lunga”, a afirmat Iohannis, avertizand ca „cine ar forta o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumatate de secol de diplomatie serioasa si de succes”.

”Am avut o discutie destul de lunga (n.r. cu premierul) si inteleg acum ca Guvernul a vrut sa creeze o platforma de discutie in jurul acestei teme. O discutie exploratorie nu este gresita, dar de acolo si pana la o mutare efectiva este cale lunga”, a declarat presedintele Iohannis, luni seara.

El a spus ca Romania trebuie sa respecte legislatia internationala si tratatele din care este parte.

„Noi suntem membri ONU, exista numeroase rezolutii ONU care spun foarte clar ca nu se vor muta ambasade la Ierusalim pana nu se inteleg cele doua parti. De asemenea, Uniunea Europeana are o linie foarte clara in acesta chestiune – nimeni din Uniunea Europeana nu isi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim pana cand nu se lamuresc partile care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni sa vina de afara sa le spuna. Este o chestiune care trebuie discutata intre partile implicate, iar cand se lamuresc lucrurile si nu mai exista niciun impediment, numai atunci se poate discuta concret despre mutarea ambasadei la Ierusalim”, a declarat Iohannis.

In ceea ce priveste argumentul liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit caruia SUA au decis mutarea ambasadei la Ierusalim, seful statului a raspuns: „Imi amintesc de acel banc din perioada comunista, cum sa facem sa fie bine in Romania si se spunea sa declaram razboi SUA. Nu putem compara situatia Romaniei cu SUA, cea mai mare putere politica, economica. Au o abordare care le apartine, noi avem o alta abordare”.

Presedintele Iohannis a mai spus ca „cine ar forta o astfel de decizie, de mutare a ambasadei, ar da cu piciorul la peste jumatate de secol de diplomatie serioasa si de succes”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: