Dovada ca ordonanta pe justitie este malefica. Florin Iordache nu-si mai incape in piele de bucurie

politica

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, luni, ca modificarile aduse Legilor Justitiei prin Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, sunt foarte bune si ca toate prevederile se regasesc in observatiile Comisiei de la Venetia.

„Sunt cateva chestiuni care vizeaza mai multe aspecte. Chestiunea cu pensionarea, cu CSM, cu membrii societatii civile din CSM si revocarea membrilor CSM, toate se regasesc in observatiile Comisiei de la Venetia. Corelarile legii 303/2004 (privind statutul magistratilor – n.r.) si legii 317/2004 (privind CSM – n.r.), la acele numiri si revocari la procurorii sefi de sectie erau contrare intre cele doua legi. Mai sunt si chestiuni care vizeaza o mai buna functionare a sectiei speciale, cat si acel interviu public, in mod transparent”, a afirmat Florin Iordache, luni pentru Mediafax.

Acesta a adaugat ca modificarea care prevedere cresterea la 10 ani de experienta in profesie pentru a accede la functia de procuror in DNA si DIICOT este justificata si ca este bine ca nu au fost modificate prevederile privind raspunderea magistratilor.

„Cred ca sunt niste cresteri normale si se justifica prin faptul ca fiind Parchete specializate cred ca trebuie o anumita experienta. Modificarile sunt foarte bune si este bine s-a renuntat la modificarile legate de raspunderea magistratilor, la cea cu ministrul, titular al actiunii disciplinare si acea prorogare de 4 ani pentru pensia anticipata”, a completat Florin Iordache, care a fost si presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justitiei care a fost adoptata de Guvern, precizand ca sunt schimbari in privinta detasarilor procurorilor, ca interviurile pentru procurorii-sefi vor fi transmise in direct, arhivate si vazute de oricine si ca ministrul poate sesiza Inspectia Judiciara. Ministrul a spus ca prin OUG se stabilesc si pasii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand inalt. Astfel, sunt introduse in lege interviuri transmise in direct pentru procurorii-sefi, care vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine.

Schimbari sunt si in ceea ce priveste detasarile procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detasarile de la parchete, ci Sectia pentru Procurori a CSM. La DIICOT si DNA, creste varsta la 10 ani de experienta in profesie, pentru a accede in functia de procuror la aceste structuri.

Ordonanta de urgenta prevede si o serie de modificari in ceea ce pruveste amanarea pensionarii anticipate a magistratilor. Daca varianta initiala a OUG prevedea amanarea pensionarilor anticipate pana pe 31 decembrie 2022, cea adoptata de Guvern luni prevede amanarea doar pana la finele anului 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: