Dovada ca regimul Vucic a folosit un tun sonic contra sutelor de mii de protestatari. Presedintele Vucic a promis ca va demisiona daca se va dovedi ca a fost folosita o astfel de arma impotriva protestatarilor

Vicepresedintele Partidului pentru Libertate si Justitie (SSP), deputatul Marinika Tepic, a publicat o fotografie cu ceea ce se spune a fi un „tun sonic” care ar fi putut fi folosit impotriva protestatarilor din Belgrad pe 15 martie, relateaza publicatia rusa independenta Meduza.
Fotografia prezinta un detasament de politie in afara cladirii Adunarii Nationale (parlamentul sarb), in centrul Belgradului. Langa ei este o masina de politie cu un fel de dispozitiv pe capota. Tepic sustine ca fotografia a fost facuta pe 15 martie in timpul protestului. In imagine sunt vizibili si demonstrantii.
Beograd, subota 15. mart 2025.
Desno – skup studenata i gradana
Levo – POLICIJA DRZI ZVUCNI TOP na dzipu kod Narodne skupstine drzave Srbije❗️Vlast je ugrozila zivote ljudi.
Upotrebili su zvucne uredaje koje su rasporedili po gradu.
Skupstinu Srbije su zato ispraznili da bi… pic.twitter.com/KCtFvWpqea— Marinika Tepic (@MarinikaTepic) March 19, 2025
Potrivit lui Tepic, vorbim despre dispozitivul american LRAD 450XL. La o conferinta de presa in parlament, liderii Partidului Libertatii si Justitiei au prezentat documente din care rezulta ca, in 2021, Ministerul Afacerilor Interne din Serbia a achizitionat 16 astfel de dispozitive: sapte LRAD-450XL si noua LRAD-100X.
Liderul SSP, Dragan Djilas, a declarat ca partidul sau va initia dosare penale impotriva presedintelui sarb Aleksandar Vucic si a Partidului Progresist Sarb (SNS), aflat la guvernare. El i-a cerut lui Vucic sa demisioneze, amintind de declaratia facuta de presedinte cu o zi inainte. Pe 18 martie, Vucic a spus la TV Pink ca, daca armata sarba a folosit un „tun sonic” impotriva cetatenilor, atunci el „nu mai este presedinte”.
Ministrul sarb de Interne Ivica Dacic, care a sustinut anterior ca „tunurile sonice” nu se afla in arsenalul politiei sarbe, a confirmat de fapt ca dispozitivul din fotografiile prezentate de opozitie ar putea fi folosit pentru a influenta protestatarii.
„Aceste dispozitive au capacitatea de a transmite de la distanta mesaje precum alerte si comenzi. Cealalta optiune pe care o au este utilizarea sunetului pentru a dispersa multimea, care este interzis si nu a fost folosit”, a spus ministrul.
In plus, Dacic a confirmat ca masina din fotografia opozitiei a fost intr-adevar parcata in fata cladirii parlamentului pe 15 martie. Potrivit acestuia, masina cu dispozitivul LRAD urma sa fie folosita pentru a transmite avertismente, dar nu ca „tun sonic”.
Pe 15 martie la Belgrad a avut loc unul dintre cele mai mari proteste. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la el au participat peste 100 de mii de oameni. Potrivit altor estimari, la actiune s-au adunat de la 275 mii la 325 mii de persoane, inclusiv studenti din alte orase.
In Serbia au loc proteste in masa din noiembrie 2024 – dupa prabusirea unei bucati din acoperis peste intrarea in cladirea garii din orasul Novi Sad. In urma incidentului, 15 persoane au murit. Protestatarii cred ca acoperisul s-a prabusit din cauza reconstructiei de proasta calitate. Acestia dau vina pe coruptie pentru ceea ce s-a intamplat si cer demisia presedintelui si a guvernului.