Dovada disperarii lui Putin. Seful grupului Wagner recruteaza detinuti si-i ameninta cu executia (Video)

externe

Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner a aparut intr-o filmare facuta publica de presa in timp ce incerca sa recruteze detinuti care sa lupte in Ucraina.

In materialul filmat, verificat de BBC, Evgheni Prigozin poate fi vazut adresandu-se unui grup mare de detinuti.

Prigozin le-a spus prizonierilor ca pedepsele lor vor fi comutate in schimbul serviciului in grupul Wagner.

Videoclipul ar confirma speculatiile conform carora Rusia spera sa-si sporeasca fortele prin recrutarea detinutilor, scrie News.ro.

Legea rusa nu permite comutarea pedepselor cu inchisoarea in schimbul serviciului mercenar, dar Prigozin a insistat ca „nimeni nu se intoarce in spatele gratiilor” daca se alatura grupului.

„Daca indepliniti serviciul militar timp de sase luni (in Wagner), sunteti liberi”, a spus el. Cu toate acestea, Prigozin i-a avertizat pe potentialii recruti cu privire la dezertare si a spus „daca ajungeti in Ucraina si decideti ca nu vi se potriveste, va vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile gruparii Wagner care interzic alcoolul, drogurile si „contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, barbatii – orice”.

Vorbind in ceea ce parea a fi curtea de exercitii a coloniei penale, seful gruparii mercenare a facut aluzie si la dificultatile intampinate de Rusia in conflictul din Ucraina, spunand prizonierilor ca „acesta este un razboi greu, nici macar aproape de cel din Cecenia si celelalte state”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, cand a avut loc incidentul respectiv sau cum a fost facut public.

BBC a identificat locul din imagini ca fiind o colonie penala din centrul Rusiei, Republica Mari El. Analistii au descoperit locatia efectuand o cautare inversa a imaginii pentru o biserica vizibila in fundalul videoclipului, imagine care se potrivea cu colonia penala numarul sase.

Fata recrutorului a fost analizata cu ajutorul unor instrumente software de recunoastere faciala, si a fost gasita o potrivire intre 71% si 75% cu o fotografie reala a lui Prigozin. Alte surse au confirmat pentru postul BBC din Rusia ca persoana din videoclip ar fi probabil Prigozin.

„Este vocea lui. Intonatia lui. Cuvintele si felul lui de a vorbi… Sunt 95 la suta sigur ca este el si ca nu este un montaj”, a declarat o sursa pentru BBC.

„Sunt foarte similari, atitudinea si vocea lui sunt foarte asemanatoare”, a spus altul.

Compania lui Prigozin, Concord, a refuzat sa nege ca barbatul a aparut in filmare, remarcand asemanarea „monstruoasa” atunci cand a fost abordata de presa de stat rusa.

Prigozin, care este un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a negat anterior ca ar avea legaturi cu gruparea Wagner, ale carei forte au fost desfasurate in Ucraina, Siria si mai multe conflicte din Africa.

In videoclip, oligarhul poate fi vazut spunandu-le detinutilor ca este „reprezentantul unei companii private de razboi”.

„Poate ca ati auzit de numele – Grupul Wagner”, le-a spus el prizonierilor.

Prigozin a precizat ca recrutii trebuie sa fie intr-o „forma fizica buna”, inainte de a dezvalui ca primii 40 de recruti dintr-o colonie penala din Sankt Petersburg au fost dislocati in timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei in iunie anul trecut.

El a subliniat ca prizonierii au luat cu asalt transeele ucrainene si au atacat trupele Kievului folosind cutite. Trei dintre barbati – inclusiv un barbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani in detentie – au fost ucisi, a adaugat el.

Oficialul i-a mai avertizat pe condamnati, care poarta toti salopete negre, ca se vor sinucide cu grenade de mana daca risca sa fie luati prizonieri.

Originile grupului Wagner sunt neclare, dar se crede ca a fost format de un fost ofiter al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legaturi intre grup si Prigozin, cunoscut drept „bucatarul lui Putin”, cum a fost numit pentru ca a devenit restaurator si furnizor de servicii de catering al Kremlinului.

Gruparea Wagner ar fi fost dislocat in Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, fortele ucrainene au organizat atacrui in bazele Wagner din estul Ucrainei ocupate.

In august, oficialii americani din domeniul apararii au declarat ca pana la 80.000 de soldati rusi au fost ucisi sau raniti de la inceputul razboiului, iar Moscova a apelat la gruparea Wagner pentru a umple golul lasat de pierderile grele.

Luna trecuta, agentii de presa rusa independenta au vorbit cu detinuti tinuti in institutii din diferite locatii din Rusia. Prizonierii au declarat ca Prigozin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta detinuti care sa se alature luptei din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: