„Dovada de populism si iresponsabilitate”. Atac foarte dur al USR la adresa presedintelui Iohannis

politica

Deputatul USR Catalin Drula lanseaza un atac neobisnuit de dur la adresa presedintelui Iohannis, dupa ce acesta a promulgat legea de dublare a alocatiilor pentru copii. Presedintele este acuzat de „populism si iresponsabilitate”. 

„Presedintele Iohannis tocmai a promulgat dublarea alocatiilor pentru copii. E o dovada de populism si iresponsabilitate. A pus pe primul loc imaginea proprie si lupta intre palate cu Ludovic Orban.

Klaus Iohannis i-a pasat lui Ludovic Orban cartoful fierbinte. Care nu este nemeritat: PNL a inceput acest ciclu al populismului acum 1 an. Acum primeste inapoi roadele – dublarea dublarii.

Presedintele putea si trebuia sa ceara Parlamentului reexaminarea legii. Este rolul sau constitutional. Avea motive suficiente, printre care identificarea surselor de finantare pentru impactul bugetar de 6 miliarde de lei. Sau putea ridica dubii despre eficienta acestei masuri ca politica sociala.

Istoria acestei dublari de alocatii este o istorie a populismului care face ravagii in Paralmentul Romaniei. Intai s-a facut celebru PNL si dl. Sighiartau care ‘a dat’ o dublare, apoi fix pe acelasi proiect de lege cand s-a intors roata PSD a dublat dublarea. Am vazut in decembrie legiferarea facuta ca ‘trolling’. PSD a copiat (la bascalie) discursul PNL de cu un an inainte si l-a repetat cuvant cu cuvant de la microfon.

Cum ar arata o politica de centru-dreapta moderna in acest caz?

E simplu. Directionand resursele catre cei care au cu adevarat nevoie. De cresterea alocatiilor beneficiaza si cei care au disperata nevoie si cei cu venituri mari. O politica sociala responsabila se concentreaza spre a-i ajuta pe cei in nevoie.

Exista deja o forma de ajutor pentru familiile sarace care se numeste Alocatia pentru Sustinerea Familiei (ASF) pe care o primesc familiile cu venituri modeste (venituri sub 530 de lei lunar per membru al familiei) in functie de numarul de copii.

Am fi putut creste semnificativ cuantumul ASF si chiar sa-i ajutam pe acesti oameni care au realmente nevoie. Suma primita de aceste familii ar fi putut fi de 2-3-4 ori mai mare decat cea din dublarea alocatiilor, iar impactul bugetar per total sa fie de 2-3-4 ori mai mic.

Am fi putut. Dar e mai simplu sa faci ‘trolling’ cu bugetul tarii si sa dai dublu la populism. Atata poate vechea clasa politica a Romaniei”, a scris Drula pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea privind dublarea alocatiilor pentru copii.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Legea prevede ca „alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap”.

Cuantumurile alocatiei de stat pentru copii, prevazute la alin. (1), se majoreaza anual prin hotarare a Guvernului, mai prevede actul normativ.

Prezenta lege intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare celei in care aceasta se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat saptamana trecuta ca nu are motive sa nu promulge aceasta lege si a aratat ca Guvernul trebuie sa vina cu solutii.

„Vorbim despre niste sume care nu sunt prinse in buget si atunci Guvernul va trebui sa vina cu solutii pentru a vedea cum se poate continua. (…) Exista variante, cu siguranta, insa trebuie sa fim foarte realisti. Prima rectificare de buget, deci o rectificare inseamna sa se mute bani de la un capitol la altul, se poate face abia la mijlocul anului”, preciza Iohannis.

Tot saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban a anuntat ca va fi prorogat, cel mai probabil, termenul de intrare in vigoare a dublarii alocatiilor pentru copii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: