Dovada – Ucraina a distrus 9 avioane rusesti in loviturile asupra bazei din Crimeea. Rusia sustine ca exploziile au fost provocate de o tigara – Video

externe

Fortele aeriene ucrainene au anuntat miercuri ca noua avioane de razboi rusesti au fost distruse intr-un sir de explozii la o baza aeriana din Crimeea, in contextul in care se speculeaza ca exploziile au fost rezultatul unui atac ucrainean, scrie Associated Press.

Rusia a negat ca vreun avion a fost avariat in exploziile de marti – sau ca a avut loc vreun atac.

Oficialii ucraineni nu au revendicat in mod public responsabilitatea pentru explozii, ironizand in acelasi timp explicatia Rusiei potrivit careia un fumator neatent ar fi putut provoca incendierea si aruncarea in aer a munitiei de la baza aeriana Saki. Analistii au mai spus ca aceasta explicatie nu are sens si ca ucrainenii ar fi putut folosi rachete anti-nava pentru a lovi baza.

Daca fortele ucrainene au fost, de fapt, responsabile pentru explozii, ar fi primul atac major asupra unui sit militar rusesc din Peninsula Crimeea, care a fost confiscata de la Ucraina de catre Kremlin in 2014. Avioanele de razboi rusesti au decolat de la Saki pentru a lovi zone din sudul Ucrainei.

Crimeea are o semnificatie strategica si simbolica uriasa pentru ambele parti. Cererea Kremlinului ca Ucraina sa recunoasca Crimeea ca parte a Rusiei a fost una dintre conditiile sale cheie pentru a pune capat luptelor, in timp ce Ucraina a promis ca ii va alunga pe rusi din peninsula si din toate celelalte teritorii ocupate.

La cateva ore dupa explozii, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis ca va face din nou exact acest lucru.

„Acest razboi al Rusiei impotriva Ucrainei si impotriva intregii Europe libere a inceput cu Crimeea si trebuie sa se incheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a declarat el in discursul sau de seara.

Exploziile, care au ucis o persoana si au ranit 14, au facut ca turistii sa fuga panicati, in timp ce coloane de fum se ridicau deasupra coastei din apropiere.

O turista, Natalia Lipovaya, a declarat ca „pamantul a disparut de sub picioarele mele” dupa exploziile puternice. „Am fost atat de speriata”, a spus ea.

Serghei Milochinsky, un rezident local, si-a amintit ca a auzit un vuiet si a vazut un nor sub forma de ciuperci de la fereastra sa. „Totul a inceput sa cada in jur, sa se prabuseasca”, a spus el.

Liderul regional din Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat ca aproximativ 250 de locuitori au fost mutati in locuinte temporare dupa ce zeci de cladiri de apartamente au fost avariate.

Dar autoritatile ruse au incercat sa minimalizeze miercuri exploziile, spunand ca toate hotelurile si plajele nu au fost afectate in peninsula, care este o destinatie turistica populara pentru multi rusi.

Un consilier prezidential ucrainean, Oleksii Arestovici, a declarat misterios ca exploziile au fost provocate fie de o arma cu raza lunga de actiune de fabricatie ucraineana, fie sunt opera gherilelor ucrainene care opereaza in Crimeea.

„Oficial, Kievul a pastrat tacerea in aceasta privinta, dar neoficial, armata recunoaste ca a fost o lovitura ucraineana”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Baza din peninsula Marii Negre se afla la cel putin 200 de kilometri de cea mai apropiata pozitie ucraineana – in afara razei de actiune a rachetelor furnizate de SUA pentru a fi utilizate in lansatoarele HIMARS.

HIMARS pot lansa, de asemenea, rachete cu raza de actiune mai lunga, de pana la 300 de kilometri, dar acest tip de rachete nu a ajuns oficial in Ucraina. Exploziile au starnit speculatii potrivit carora Ucraina a primit in sfarsit armele.

Zhdanov a sugerat ca fortele ucrainene ar fi putut lovi baza aeriana cu rachete anti-nava ucrainene Neptune, care au o raza de actiune de aproximativ 200 de kilometri, sau cu rachete anti-nava Harpoon, furnizate de Occident, care pot ajunge la aproximativ 300 de kilometri.

Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul la Washington, a declarat ca nu a putut determina in mod independent ce a cauzat exploziile, dar a precizat ca exploziile simultane in doua locuri din baza exclud probabil un incendiu accidental, dar nu un sabotaj sau un atac cu rachete.

Dar a adaugat: „Kremlinul are putine motive pentru a acuza Ucraina ca a efectuat lovituri care au provocat pagubele, deoarece astfel de lovituri ar demonstra ineficienta sistemelor rusesti de aparare aeriana”.

In timpul razboiului, Kremlinul a raportat numeroase incendii si explozii pe teritoriul rusesc din apropierea granitei ucrainene, punand unele dintre ele pe seama loviturilor ucrainene. Autoritatile ucrainene au pastrat in cea mai mare parte tacerea cu privire la aceste incidente, preferand sa tina lumea in suspans.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: