Dovada, video cu momentul in care o racheta iraniana loveste avionul ucrainean. Reactia Iranului

externe

O filmare video difuzata de New York Times arata o racheta iraniana lovind avionul ucrainean in momentul in care se afla deasupra orasul Parand, in apropiere de aeroportul din Teheran.

O mica explozie a avut loc in momentul in care racheta a lovit avionul, dar acesta nu a explodat, potrivit imaginilor video. Aeronava a continuat sa zboare timp de mai multe minute spre aeroport, potrivit The Times. Avionul a zburat in flacari spre aeroport, inainte sa explodeze si sa se prabuseasca rapid.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi ca are „suspiciuni” ca Iranul a doborat din „greseala” avionul de pasageri ucrainean, informeaza CNN.

Intrebat intr-o conferinta de presa desfasurata la Casa Alba ce crede despre prabusirea avionului, Donald Trump a declarat: „Ei bine, eu am suspiciunile mele. Nu vreau sa spun, deoarece au si altii suspiciunile lor. Dar poate a facut cineva vreo greseala in partea cealalta…, nu au fost sistemele noastre. Nu exista nicio legatura cu noi”.

„Avionul zbura intr-o zona destul de dura. Poate ca au facut o greseala. Unii spun ca a fost o problema tehnica. Eu, personal, nu cred ca se pune deloc aceasta problema”, a subliniat liderul de la Casa Alba.

Intrebat daca el crede ca avionul a fost doborat accidental, Trump a precizat: „Nu stiu, chiar nu stiu, tine de ei. La un moment dat, (iranienii -n.red.) vor oferi cutia neagra. In mod ideal, o vor da companiei Boeing, dar va fi bine si daca o dau Frantei ori altor tari. S-a intamplat ceva teribil, foarte devastator”, a subliniat el.

Un satelit militar a detectat amprentele termice provenind de la doua lansari de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La putin timp, satelitul a detectat o noua amprenta termica, provenita in urma exploziei in aer a aeronavei civile.

Reactia Iranului

Autoritatile iraniene au calificat joi ca ‘lipsite de orice sens’ ‘zvonurile’ conform carora avionul ucrainean prabusit miercuri in apropiere de Teheran ar fi fost lovit de o racheta iraniana, transmite AFP.

‘Mai multe curse interne si internationale zburau in acelasi moment in spatiul iranian la aceeasi altitudine de 8.000 de picioare, iar aceasta poveste cu lovitura de racheta impotriva avionului nu poate fi catusi de putin corecta’, afirma un comunicat postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, informeaza agerpres.ro.

‘Astfel de zvonuri nu au niciun sens’, adauga textul, care il citeaza pe Ali Abedzadeh, presedintele Organizatiei Aviatiei Civile Iraniene (CAO) si ministru adjunct al transporturilor.

Abedzadeh a reactionat la zvonurile vehiculate pe retele sociale despre faptul ca avionul Boeing 737 al companiei Ukraine Airlines International (UIA) ar fi fost lovit de o racheta trasa de Gardienii Revolutiei, armata ideologica iraniana.

In ce priveste cutiile negre ale aparatului, gasite miercuri, Ali Abedzadeh a declarat ca ‘Iranul si Ucraina au mijloacele de a descarca informatiile’ continute. ‘Chiar daca sunt necesare masuri mai specializate pentru a extrage si analiza informatiilor, putem sa facem acest lucru in Franta sau in alte tari’, a indicat el.

Miercuri, agentia iraniana Mehr, apropiata de ultraconservatori, citase o afirmatie a lui Abedzadeh potrivit careia Iranul ‘nu le va da cutiile negre (…) americanilor’.

Fara a dezminti explicit acest articol, comunicatul Ministerului Transporturilor respinge ‘zvonurile privind rezistenta Iranului de a livra cutiile negre (…) Statelor Unite’.

Mai mult despre:

Comentarii: