Dragnea i-a activat pe membrii „societatii civile din CSM”: „Ne exprimam profunda indignare”

politica

Reprezentantii societatii civile in CSM si-au exprimat, miercuri, profunda indignare privind prevederile protocolului incheiat intre SRI si Inspectia judiciara, precizand ca exista suspiciuni privind supravegherea magistratilor de catre serviciile de informatii si dupa desfiintarea SIPA.

Reprezentantii societatii civile in CSM se declara ingrijorati cu privire la existenta acestui protocol, nepublic – clasificat ca fiind strict secret, al carui continut releva „suspiciuni multiple privind supravegherea magistratilor de catre serviciile de informatii si dupa desfiintarea SIPA, chiar daca acestea nu au fost valorificate de Inspectia Judiciara”.

„In ceea ce priveste protocolul de cooperare intre Inspectia Judiciara si Serviciul Roman de Informatii acesta nu interfereaza in mod direct activitatea de infaptuire a justitiei si derulare a procedurilor judiciare ca in cazul protocoalelor semnate de Parchetul General sau Inalta Curte de Casatie si Justitie cu serviciul de informatii, insa are rolul de a releva aspecte ingrijoratoare privind supravegherea si controlul asupra judecatorilor si procurorilor”, avertizeaza reprezentantii societatii civile in CSM.

Iar considerentele aduse de acestia fac referire la obiectul protocolului, care prevedea cooperarea pentru „asigurarea independentei si infaptuirii justitiei, al prevenirii si combaterii abaterii disciplinare in randul magistratilor (…)”.

Potrivit reprezentantilor societatii civile in CSM, acest scop declarat al protocolului trebuie analizat din perspectiva atributiilor trasate partilor prin protocol de „valorificare eficienta a posibilitatilor pentru identificarea anticipata, prevenirea si combaterea abaterilor disciplinare in randul magistratilor (…)” prin furnizarea „din oficiu a informatiilor in legatura cu acte sau fapte susceptibile a fi incadrate ca fiind abateri disciplinare savarsite de magistrati” precum si obligatia nedivulgarii „faptului ca acestea provin de la Serviciul Roman de Informatii”, daca Inspectia Judiciara intentioneaza realizarea competentelor proprii.

„II. Conform principiilor stabilite la art. 1 si a prevederii de la art. 3 din protocol care stabileste ca activitatile se desfasoara conform atributiilor si competentelor partilor. Astfel, raportat la prevederile Legii nr.14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, rezulta aparente neconcordante intre obligatia de limitare a culegerii de informatii la aria reglementata de competenta S.R.I. stabilita la art. 6, art. 7, art. 8 coroborate cu prima teza a art. 9 din legea S.R.I. (care autorizeaza culegerea si prelucrarea de informatii in vederea transmiterii catre beneficiari legali numai in limitele art. 3 din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei) si obligatiei stabilita prin protocol de culegere de informatii privind abaterile disciplinare ale magistratilor”, arata reprezentantii societatii civile in Consiliu.

In concluzie, acestia considera ca unele aspecte trebuie clarificate urgent si aduse la cunostinta opiniei publice, respectiv daca intra in competenta SRI culegerea si prelucrarea de informatii privind identificarea anticipata si prevenirea abaterilor disciplinare ale magistratilor; in ce conditii si modalitati s-a realizat supravegherea prudentiala a magistratilor pentru identificarea abaterilor disciplinare sau deontologice pe care SRI se angaja la art. 3 alin.(2) lit. b) din Protocol sa le puna la dispozitie din oficiu si, daca, in realizarea competentelor sale ,SRI a preluat supravegherea executata anterior de SIPA cu privire la comportamentul magistratilor cu referire la aspectele ce constituie abateri disciplinare.

„Dat fiind ca in acest moment au fost desecretizate principalele protocoale de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii si structuri din cadrul autoritatii judecatoresti, se impune analizarea si exprimarea unui punct de vedere institutional al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la protocoalele care au fost incheiate cu institutiile judiciare, respectiv PICCJ si ICCJ pentru a duce la indeplinire angajamentele asumate prin hotararea Plenului CSM din luna aprilie 2018”, concluzioneaza reprezentantii societatii civile in CSM.

Reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii sunt Victor Alistar si Romeu Chelariu.

Inspectia Judiciara a publicat, marti, protocolul incheiat cu Serviciul Roman de Informatii, precizand ca a cerut, in martie 2018, declasificarea acestuia. Institutia anunta ca nu a solicitat si nu a transmis SRI-ului date si informatii in baza acestuia.

Mai mult despre: ,


loading...

Comentarii: