Dragnea anunta ca legile justitiei vor merge in Parlament asa cum sunt acum: „Nu inteleg care sunt ingrijorarile. Doar nu o sa aprobam legi nebune”

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri, in urma sedintei Comitetului Executiv al PSD de la Sucevita ca legile justitiei vor merge in Parlament in forma actuala si vor fi supuse dezbaterilor impreuna cu asociatiile de magistrati.

„Nu cred ca pozitia presedintelui este corecta. Ultimatumuri date, legile trebuie sa fie ingropate. N-am vazut o respingere totala a acestor proiecte de lege din partea asociatiilor de magistrati. Cred ca majoritatea din Parlament are posibilitatea sa porneasca dezbateri serioase impreuna cu magistratii.

Dezbaterile care vor avea loc in plenul Parlamentului vor fi foarte bune. Comisia mixta pentru legile justitiei va asculta asociatiile de magistrati.

Nu avem de gand sa afectam independenta justitiei. Punctual, care sunt problemele care afecteaza independenta justitiei? S-ar putea ca opiniile sa se schimbe, in urma dezbaterilor. Foarte mult vor vorbi cei din asociatiile de magistrati.

N-au de ce sa fie ingrijorati (partenerii externi – n,red.), ca nu o sa aprobam legi nebune in parlament, nici pe legile justitiei”, a declarat Liviu Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Tallinn, referindu-se la modificarea legilor justitiei, ca ar fi nevoie de o noua negociere a continutului acestora cu sistemul de justitie.

Seful statului a aratat ca avizul negativ al CSM pentru propunerile ministrului Justitiei de modificare a legilor justitiei trebuie sa dea foarte mult de gandit initiatorilor.

„Aici nu este vorba de raspunsul unor persoane din CSM. Stiti foarte bine ca s-au facut intalniri cu aproape toti magistratii, cred, si rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat si a miscat intregul sistem de justitie. Or, raspunsuri simpliste de tipul ca se opun reformei nu cred ca sunt adecvate in aceasta situatie. Parerea mea este ca trebuie mers inapoi la text, trebuie renegociat, trebuie vazut cum se poate construi daca se doreste chiar reformarea sistemului, in asa fel incat sa se faca impreuna cu sistemul. Este cel putin pentru mine inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului, ar fi o mare greseala”, a sustinut presedintele, citat de Agerpres.

In opinia sa, oamenii din sistem sunt „foarte bine calificati” si „intelept ar fi sa se revina la faza de discutie cu sistemul”.

Intrebat daca trebuie retrase aceste proiecte, Klaus Iohannis a afirmat: „Dupa parerea mea, este nevoie de o noua negociere a continutului cu sistemul de justitie, fiindca oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificati, sunt magistrati care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim de niste oameni care nu cunosc continutul, ei il cunosc foarte bine, si cred ca intelept ar fi sa se revina la faza de discutie cu sistemul”, a argumentat seful statului.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: