Dragnea anunta ce a vorbit cu ministrul de Externe al Frantei. Acesta se intalnise anterior cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi

politica

Romania trebuie sa construiasca o relatie speciala cu Franta, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social si cultural, care sa ofere garantia unei colaborari si cooperari corecte si oneste, bazate pe respect reciproc, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in contextul intalnirii cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa si Afaceri Externe al Republicii Franceze.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Camera Deputatilor, Dragnea a primit joi vizita lui Jean-Yves Le Drian, intrevedere care a oferit oportunitatea unei treceri in revista a principalelor momente pe care cele doua parti le celebreaza in acest an – aniversarea unui deceniu de la semnarea Declaratiei de Parteneriat Strategic, lansarea Sezonului Romania-Franta, precum si Centenarul Marii Uniri, eveniment la care Franta a avut o contributie semnificativa.

„Abordarea mea, ca presedinte al Camerei Deputatilor si al partidului de guvernamant, este foarte clara – trebuie sa construim o relatie speciala intre Romania si Franta, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social si cultural, care sa ofere garantia unei colaborari si cooperari corecte si oneste, bazate pe respect reciproc. I-am transmis domnului ministru Jean-Yves Le Drian un mesaj ferm cu privire la necesitatea de revizuire a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, al carui continut sa devina mai concret si aplicat”, a afirmat Liviu Dragnea.

In cadrul discutiilor, a fost evidentiat rolul Romaniei „ca stat far al Francofoniei in Europa-centrala si de est”, identificandu-se nevoia de noi proiecte consecvente, care sa se adreseze cu succes in primul rand tinerei generatii si care sa consolideze parteneriatul lingvistic.

O atentie deosebita a fost acordata relatiilor economice, se arata in comunicat, subliniindu-se angajamentul ambelor parti de a continua tendinta pozitiva si dorinta de a diversifica domeniile de cooperare, inclusiv prin transferul de cunostinte de la institutiile franceze in materia atragerii de fonduri structurale.

Un alt subiect al intrevederii a fost cel al aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, conform sursei citate, presedintele Camerei Deputatilor folosind acest prilej pentru a reafirma importanta pe care tara noastra o acorda acestui obiectiv, in particular in circumstantele actuale, in care Romania a demonstrat, prin abordarea pro-activa la nivel european, ca are vointa si capacitatea de a asigura protectia frontierelor externe ale UE la cele mai inalte standarde, reprezentand un real furnizor de securitate la nivel european.

In acest sens, Dragnea a salutat viziunea franceza de reformare a Spatiului Schengen, mentionand, insa, ca trebuie evitat ca aderarea Romaniei sa devina un obiectiv in miscare, se mentioneaza in comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,

Comentarii: