Dragnea ataca printr-un ziar de la Bruxelles aflat in afaceri cu Voiculescu. Prima iesire din acest an a sefului PSD

politica

Afacerile liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, au revenit in atentia presei dupa ce acesta a contestat rezultatul anchetei Oficiului European Antifrauda (OLAF), in cazul privind frauda cu fonduri europene, relateaza publicatia New Europe.

Liviu Dragnea a deschis un proces la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene. Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene prin intermediul companiei Tel Drum.

Actiunea legala a adus un val de umbra atat asupra lui Liviu Dragnea, care nu poate detine functii guvernamentale din cauza unei condamnari de frauda electorala, cat si asupra Romaniei, care a preluat luna aceasta presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, observa New Europe, citata de Mediafax.

Procesul este cea mai recenta incercare a lui Liviu Dragnea de a lupta impotriva acuzatiilor care ii sunt aduse si impotriva „statului paralel”.

Intr-un interviu acordat publicatiei New Europe, Liviu Dragnea a declarat ca DNA este nemultumita de planul Guvernului de a infiinta un departament in afara DNA care sa investigheze activitatea judecatorilor. Dragnea a transmis ca Agentia anticoruptie este subiectul mult prea multor conflicte de interes si abuzuri si nu poate fi responsabila de investigatiile judiciare. Aceasta sarcina ar trebui preluata de o agentie independenta de DNA, considera Dragnea.

Intr-un alt punct al interviului, Dragnea a declarat ca legislatia va fi prezentata Parlamentului pentru a preveni influentarea justitiei, Parlamentului sau Guvernului de catre serviciile secrete.

Organizatiile sustinute de George Soros sunt blamate pentru instigarea la violenta in cadrul protestelor din Bucuresti din data de 10 august. Dragnea l-a acuzat de asemenea pe presedintele Klaus Iohannis ca a sustinut protestatarii.

Conform declaratiilor liderului PSD, infiintarea unui departament judiciar independent este o parte importanta din noile legi ale justitiei sustinute de PSD. Dragnea este pregatit sa reziste presiunii si criticilor aduse de Uniunea Europeana, DNA, precum si de mai multi politicieni romani.

Criticile aduse DNA de catre Dragnea sunt parte dintr-o campanie larga de defaimare a autoritatii anticoruptie. Mai multi politicieni, doctori, oameni de afaceri, avocati, jurnalisti, profesori si politisti au fost vizati de DNA in ultimii ani, procentul de achitari fiind doar de 40%, conform unui raport emis in luna ianuarie.

Dragnea si-a dat demisia din cabinet in mai 2015, in urma acuzatiilor de frauda electorala. Acesta a primit in aprilie 2016 o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare. In urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, acesta a devenit presedinte al Camerei Deputatilor. In iunie 2018, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu. Daca apelul va fi respins, acesta va merge la inchisoare.

Masura propusa privind introducerea unui nou departament pentru investigarea judecatorilor a fost criticata de Uniunea Europeana in raportul sau recent privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

„Infiintarea acestui nou departament ar putea fi vazuta ca un instrument (suplimentar) de a exercita presiuni asupra judecatorilor. Motivul pentru un tratament special al magistratilor in comparatie cu alti mandatari si functionari publici nu a fost clarificat. In plus, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) are deja o experienta solida in investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie din cadrul magistraturii „, se mentioneaza in raportul din noiembrie 2018.

In ultimele saptamani, mai multe dezvaluiri publice si inregistrari audio au aratat procurorii DNA vorbind despre „pregatirea” de acuzatii nefavorabile impotriva judecatorilor. Noua sectiune a inceput sa investigheze imediat aceste noi fapte, iar procurorii DNA au fost suspendati din functii.

Potrivit lui Dragnea, „ei (DNA, n.red) pierd un instrument care ii ajuta sa puna presiune asupra judecatorilor”. Liderul PSD atrage atentia asupra faptului ca DNA a deschis dosare impotriva a 3.320 de magistrati (peste 60% dintre magistrati) si considera ca judecatorii aflati sub investigatie sunt mai usor de convins sa se conformeze planurilor DNA.

Potentialul DNA de a influenta un caz este slabit atunci cand isi pierde puterea de a investiga judecatorii, a spus Dragnea. „Ei (DNA, n.red.) sunt suparati deoarece judecatorul nu are de ce sa se teama de procuror atunci cand procurorul nu poate avea ceva de spus impotriva lui in timpul unui proces”.

Acest lucru explica ostilitatea DNA fata de propunerea sa. „Vor pierde capacitatea de a exercita presiuni asupra judecatorilor, iar judecatorii nu vor mai trebui sa se teama. Cand se intampla aceasta schimbare, dosarul investigatorului asupra judecatorului, daca are dosar, va fi discutat de o alta institutie, nu de catre DNA sau procurori”.

Liderul PSD a declarat in interviu ca seful DNA a fost numit politic de ministrul justitiei si de presedinte. „Aici exista o influenta politica. Dar cand avem o sectiune speciala, acea sectiune speciala nu va fi supusa influentei politice. Aceasta sectiune este numita de Consiliul Superior al Magistraturii, total independenta, ceea ce ii deranjeaza”. Se sustine ca noul organism de investigatie al lui Dragnea va diminua riscul unui conflict de interese.

Criticii politicianului sustin ca este o incercare a lui Dragnea de a proteja judecatorii corupti si persoanele care au nevoie de coruptie pentru a-si atinge obiectivele personale.

Modificarile sunt in curs de desfasurare, sustine Dragnea: „Lucrurile au inceput sa se miste, legile au inceput sa se schimbe, pentru a se asigura ca astfel de abuzuri nu se repeta, iar persoanele care au comis astfel de abuzuri sunt trase la raspundere”.

Credibilitatea deciziilor instantelor a fost subminata prin dezvaluirea protocoalelor care arata ca serviciile de informatii DNA au colaborat cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), cu asociatia magistratilor si cu alte organe judiciare, a afirmat Dragnea. „In ce tara democratica puteti gasi protocoale secrete intre serviciile de informatii si curtea suprema de judecata, Consiliul superior al magistraturii, Parchetul General si DNA”, a spus el. „Au existat ofiteri in serviciul de informatii care au declarat ca au tratat dreptatea ca un „domeniu tactic”, pentru a cita un oficial senior SRI, a adaugat liderul PSD.

Dragnea a spus ca milioane de romani au fost monitorizati si ca au fost interceptate telefoanele mobile, sub umbrela luptei anticoruptie. Un raport public emis de comisia speciala a Parlamentului privind Serviciul de Informatii a aratat ca in ultimii ani, sase milioane de romani au fost supusi supravegherii tehnice.

Serviciul de informatii este o parte esentiala a ceea ce Dragnea numeste „statul paralel”, din care fac parte si instantele, procurorii, guvernul si parlamentul.

Guvernul PSD a luptat sa combata aceasta coluziune. „Am facut pasi importanti in aceasta directie. Acum, Parlamentul nu mai este dispus sa fie controlat de serviciile de informatii. Guvernul nu mai este dispus sa fie controlat de serviciile de informatii”.

Potrivit hotnews.ro, saptamanalul New Europe a devenit cunoscut in Romania in 2013, cand a publicat un articol in care seful statului era catalogat drept „ultimul autocrat al Europei” si ca isi bazeaza puterea pe un „control total al serviciilor secrete si al unor institutii cheie in stat”. Basescu declarase dupa aparitia articolului ca „E publicatia lui Voiculescu, lasati-ma in pace. E exact mesajul lui Voiculescu si al Antenelor. O sa vedeti ca intr-o anumita perioada a apartinut trustului Intact, dupa care, pentru a-l neutraliza, se pare ca actionariatul a devenit unul din Grecia. Eu m-as gandi la relatii pe care Voiculescu le-a avut cu o anumita firma greceasca care a detinut Loteria”.

Editorul NewEurope, Basil Coronakis, a declarat atunci ca il cunoaste pe Dan Voiculescu, ca in trecut a scos versiunea tiparita a publicatiei la una din tipografiile lui Voiculescu de la Bucuresti si ca s-a consultat cu el telefonic inainte de publicarea articolului „Basescu, ultimul autocrat al Europei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: