Dragnea crede ca are un as in maneca. Cum incearca sa-i santajeze si pe americani: „Joaca la rupere”

analize

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, se foloseste de Legea Offshore pentru a forta un ntroc cu americanii, afirma jurnalistul Dan Turturica intr-o analiza publicata pe site-ul Digi24.

Turturica mentioneaza ca unele modificari la Codul de Procedura Penala incalca intelegri dintre Romania si Statele Unite, iar Dragnea spera ca americanii sa inchida ochii.

„Cata vreme unele modificari la Codul de Procedura Penala, de exemplu cea care va obliga anchetatorii sa informeze inculpatii de data, ora si locul efectuarii fiecarui act de urmarire penala si sa le permita participarea la acestea, incalca ‘Tratatul de asistenta legala mutuala’ dintre SUA si Romania, cel mai probabil ca este in cautarea unui troc. ‘Inchideti ochii la ce fac eu in ograda mea si primiti ce vreti!”, arata jurnalistul.

Iata explicatiile detaliate ale lui Turturica:

„Daca urmariti declaratiile sale nervoase de miercuri seara, de pe holurile Parlamentului, veti observa ca este foarte greu sa intelegi cand vorbeste de modificarile la Codul Penal si cand vorbeste de Legea Offshore, care va reglementa exploatarea de gaze din Marea Neagra.

‘Nimeni nu poate ierta pe nimeni daca gazele din subsolul romanesc traverseaza Romania si participa la dezvoltarea tarilor din jur…’, a declarat Dragnea, facand o punte aparent fara logica intre Codul Penal si Legea Offshore.

Ce cauta ‘iertarea’ intr-o discutie despre exploatarea gazelor? Cine ar trebui sa ierte pe cine? Din cate stim, nu s-a comis nicio infractiune legata de aceste investitii, care, practic, nici nu au inceput. Sau este vorba de infractiunile altcuiva?

Se pare ca da, cata vreme, ulterior, Dragnea, dupa un alt salt la Codul Penal, s-a reintors la Legea Offshore: ‘ce ne intereseaza foarte mult, printre alte lucruri, este ca nu toata cantitatea de gaze care este extrage din Marea Neagra sa plece din Romania. Asa ceva este inacceptabil. Cu toate riscurile si pentru mine si pentru colegii mei, problemele care au aparut si pot aparea, la asta nu se poate ceda.’

Care ar fi riscurile pentru un politician sa voteze o lege in interesul Romaniei? Zero! Care sunt riscurile de a face inchisoare pentru un politician acuzat de initierea unui grup infractional organizat? Mari! Care sunt sansele pentru ca un astfel de politician sa scape de inchisoare daca voteaza o lege care avantajeaza o companie straina si dezavantajeaza Romania? Zero. Dupa cum s-a vazut si in cazul lui Adrian Nastase.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca primul care a pus problema cantitatilor de gaze care trebuie sa ramana in Romania nu este Liviu Dragnea, ci Traian Basescu. In 2014, presedintele de atunci a cerut guvernului Ponta, in sedinta CSAT, ‘sa gandeasca, elaboreze si sa legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate in Marea Neagra sa se faca prin Transgaz, iar gazele extrase din Marea Neagra sa asigure in principal necesarul de consum al Romaniei si al Republicii Moldova, doar surplusul urmand sa fie utilizat pentru export.’

Astazi, suntem in impas cu Legea Offshore si cu investitiile in Marea Neagra nu din cauza princiului de mai sus, foarte corect, nici din cauza americanilor, care vor sa se asigure ca daca investesc au unde sa isi vanda marfa, ci pentru ca guvernele PSD nu au alocat bani infrastructurii de transport care sa permita preluarea gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra in sistemul national de transport. Adica, nu au facut nimic pentru ca Transgaz sa devina o companie solida, moderna, eficienta, performanta tehnologic, care sa poata sustine un parteneriat real cu un gigant petrolier mondial.

De ce amesteca seful PSD modificarile la Codul Penal cu Legea Offshore? Nu o spune explicit. Insa, cata vreme unele modificari la Codul de Procedura Penala, de exemplu cea care va obliga anchetatorii sa informeze inculpatii de data, ora si locul efectuarii fiecarui act de urmarire penala si sa le permita participarea la acestea, incalca ‘Tratatul de asistenta legala mutuala’ dintre SUA si Romania, cel mai probabil ca este in cautarea unui troc. ‘Inchideti ochii la ce fac eu in ograda mea si primiti ce vreti!’ Nu ar fi prima oara, daca ne aducem aminte cum a blocat sedinta Comisiei de Aparare in care trebuia aprobata achizitia rachetelor Patriot.

In clipa de fata, nimeni si nimic nu pare sa-l mai opreasca pe Liviu Dragnea sa-si joace ‘la rupere’ ultimele doua carti, suspendarea presedintelui si Legea Offshore. ‘Stiam ce ma asteapta si stiu ce ma asteapta. Numai ca eu nu vreau sa plec ca prostul din aceasta viata si din aceasta functie!’ Daca raspunsul americanilor la aceasta amenintare este previzibil, ramane de vazut ce va face Calin Popescu Tariceanu. Are stofa de martir sau isi abandoneaza aliatul?”, a explicat Turturica pe digi24.ro.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: