Dragnea si Dancila, personaje in noua carte a lui Klaus Iohannis. Iata cum ii arde presedintele pe liderii PSD

politica

Presedintele Klaus Iohannis a dedicat cateva pasaje relevante in noua sa carte „EU.RO – un dialog deschis despre Europa” lui Liviu Dragnea si Vioricai Dancila. El scrie ca liderul PSD „paraziteaza, pur si simplu, agenda publica”.

„Am putea sa avem asa ceva (promovarea intereselor nationale la nivelul UE – n.red.) daca am avea o clasa politica responsabila sau ceva mai responsabila. Una care sa nu se ocupe de problemele din justitie ale unui lider de partid, ci de problemele Romaniei. Noi discutam teme false in public. Pe cine intereseaza, in fond, un lider de partid, cu tot cu problemele lui? El nici nu ar trebui sa fie acolo. Dar este. Si ocupa un larg spatiu de dezbatere publica. Paraziteaza, pur si simplu, agenda publica”, a scris Iohannis.

Viorica Dancila are si ea parte de cateva fraze din partea presedintelui.

„Pe de alta parte, noi avem europarlamentarii care trebuie sa reprezinte acolo vocea romanilor, or, ei, de multe ori, sunt aproape invizibili. Bunaoara, actualul prim-ministru este o persoana care nu s-a remarcat prin nimic inainte sa ajunga prim-ministru. De pilda, nu stiu pe nimeni care sa cunoasca o pozitionare a prim-ministrului de cand era europarlamentar cu privire la o tema europeana. In acest fel sunt multi europarlamentari care poate ca acolo fac o treaba buna, dar in tara sunt foarte ‘discreti’, ca sa nu folosesc alti termeni. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar vreau sa explic de ce nu suntem cuplati la dezbaterea europeana”, a mentionat presedintele.

Klaus Iohannis nu a uitat nici de legile justitiei.

„Anumite abordari, cum le avem acum pe legile justitiei in Romania, nu ne ajuta foarte mult sa ajungem acolo unde ne dorim sa ne pozitionam, in nucleul dur al Europei, in locul unde se ia decizia, dar eu am convingerea sa si aceasta chestiune se va rezolva. Este imposibil sa ramanem in aceasta vrie retro. Trebuie sa ne revenim si sa mergem inainte. Nu exista pentru noi un viitor bun daca ramanem blocati in mentalitati si in politici retrograde”, a mai scris presedintele.

Cartea a fost lansata in luna aprilie.

„Am incercat sa prezint, intr-o maniera accesibila, principalele mecanisme, valori si teme politice relevante pentru constructul european. Intentia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicatii concise si raspunsuri la intrebari esentiale, dar sensibile, care preocupa un numar mare de cetateni si care pot genera confuzii. Intrebarile la care am incercat sa ofer raspunsuri in aceasta carte sunt foarte variate, iar ele incep de la legitimitatea noastra istorica de a apartine spatiului comunitar si se incheie cu modul in care ne proiectam prezenta in Uniune, in viitoarea perioada. De asemenea, ele au la baza convingerea ca este de datoria politicienilor sa informeze propriii cetateni despre modul de functionare a mecanismelor politice si despre marile teme care solicita, astazi, atentia lumii intregi”, spune Klaus Iohannis in introducerea cartii, potrivit editurii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: