Dragnea i-a dat ordin lui Dancila sa nu il lase pe Melescanu sa mearga la Cotroceni. Seful PSD il acuza pe Iohannis ca este antiamerican

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sugerat, luni, ca premierul Dancila nu ii va permite lui Teodor Melescanu sa se prezinte la Palatul Cotroceni pentru a da explicatii despre blocarea initiativei UE privind ambasadele din Israel.

„Ne-a acuzat de faptul ca promovam euroscepticismul, ca suntem antieuropeni. Ii pun o intrebare, foarte serioasa, domnului presedinte. A fi pro-american inseamna a fi antieuropean? Poate da un raspusn, nu dupa ureche. In ce priveste convocarea la ordin a ministrului de Externe, aceasta va fi o decizie pecare o va lua doamna prim-ministru impreuna cu ministrul de Externe.

Presedintele nu conduce guvernul. Doamna prim-ministru ca comunica daca va avea loc aceasta intalnire”, a spus Dragnea, luni, intr-o conferinta de presa.

„Se pare ca epoca Iohannis este mai rea decat epoca Basescu. Nu putem sa stam indiferenti ca niste aventuri pot pune Romania intr-o stare de confruntare cu Statele Unite”, a mai acuzat Dragnea.

Viorica Dancila a confirmat apoi declaratiile lui Dragnea: „Daca vrea sa mearga un ministru la Cotroceni, trebuie sa vorbeasca cu primul ministru, asa este normal. Dansul (n.r. – Klaus Iohannis) hotaraste daca trebuie sa sune sau nu. Intr-un guvern, ca sa chemi un ministru, trebuie sa vorbesti cu primul ministru, aceasta este regula si aceasta regula trebuie respectata de toata lumea. Domnul Melescanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, si, bineinteles, daca isi va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot sa-mi dau acordul pentru ceva in care nu am fost intrebata”.

Insa Administratia Prezidentiala a anuntat deja ca intalnirea solicitata de presedintele Klaus Iohannis cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu, va avea loc marti la Palatul Cotroceni.

Presedintele a subliniat, sambata, ca ambasada Romaniei nu poate fi mutata la Ierusalim fara acordul sau.

„In ceea ce priveste cea mai recenta speta, declaratia care a fost pregatita de Serviciul de Actiune Externa al UE, o sa il chem pe ministrul de Externe, ca sa imi explice ce si cum s-a discutat si care a fost motivatia pentru masura care s-a luat. In privinta mutarii ambasadei nu s-a facut absolut niciun pas, in nicio directie. Ambasada nu poate fi mutata fara acordul meu. Punct! Indiferent cine ce spune”, a declarat Iohannis.

Presedintele a precizat ca prin blocarea declaratiei Serviciului European de Actiune Externa, Romania este „readusa in marginea Uniunii”, in ciuda faptului ca romanii nu isi doresc abordari euro-sceptice sau anti-europene. El a mai apreciat ca PSD are o guvernare „contraperformanta”, „dupa ureche”.

„Prin blocarea unei declaratii, iata ca dintr-o data Romania este readusa in marginea Uniunii, impreuna cu tari pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenta mai degraba eurosceptica. Vreau sa reamintesc acestor PSD-isti ca romanii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste masuri din ce in ce mai frecvente, anti-europene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernari contraperformante a PSD, aceste masuri risca realmente sa ne scoata din Europa. Asa ceva nu se poate. Nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare dupa ureche, o guvernare nefundamentata, sa ia din ce in ce mai des anumite decizii, care sunt convins ca sunt dictate de la nivelul partidului si nu al Guvernului, si sa ne readuca in marginea Europei. Romanii isi doresc sa fie parte integranta din nucleul Europei. Romanii nu isi doresc sa aiba abordari euro-sceptice sau anti-europene”, a spus el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: