Dragnea e parasit de aliati dupa seria de aberatii economice: Nu poate statul sa infiinteze aprozare in toata tara. O sa vina o criza!
Masurile economice si financiare impuse de Dragnea si Valcov prin OUG 114, precum si declaratiile din weekend ale liderului PSD ii fac pe aliatii sai sa se indeparteze. Atat partenerul de coalitiei, Calin Popescu Tariceanu, cat si seful UDMR Kelemen Hunor au avut marti mesaje de delimitare de Liviu Dragnea.
”Economia de piata nu functioneaza cu firme de stat, nici macar la acest nivel. Nu, deci nu poate statul sa administreze, sa infiinteze aprozare sau, ma rog, magazine in toata tara. Nu se poate. E treaba privatilor”, a declarat la Digi 24 presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
El a mai spus ca se pot da subventii pentru cei care investesc in agricultura, in piata de desfacere sau in piata de prelucrare a produselor agricole, pe model polonez.
Reactia liderului UDMR vine dupa ce Liviu Dragnea a declarat duminica la Calarasi ca ar trebui refacuta reteaua de aprozare, astfel incat romanii nu sa nu mai fie obligati sa manance „toate E-urile”. Totodata, el a pledat pentru ca Romania sa nu mai exporte materie prima, cum ar fi graul, ca sa importe napolitane.
„Ni s-a spus mereu ca nu avem ce sa facem. Pai de ce, ca pana la a pune mainile pe piept chiar avem ce sa facem, adica sa folosim acest pamant pe care il are Romania, inteligent si cu patriotism. Adica de ce nu putem sa refacem reteaua de aprozare in Romania? Nu e pacat ca producatorii romani sa nu poata sa vanda marfa lor in magazinele care functioneaza in Romania? Nu e o rusine nationala asta. Sa ii vad ca tipa si pentru asta”, a explicat Dragnea.
Kelemen Hunor: Daca vrei sa omori Pilonul II trebuie sa spui direct. Taxa lacomiei trebuie redusa
Presedintele UDMR a avertizat si ca daca vor pleca administratorii fondurilor de pensii private, dupa intrarea in vigoare a OUG 114/2018, nu vor exista incasari la buget, ci va exista o criza.
„Degeaba dai tu voie primarului sa creasca cu 41% bugetul daca nu dai si banii, de unde sa ia banii? Fara bani degeaba creste din pix. Daca pleaca administratorii pensiilor private eu nu cred ca bugetul va avea de incasat ceva, ci va avea de rezulvat o problema mult mai mare, o criza in zona respectiva. Daca bancile nu reusesc sa faca fata la aceste provocari uriase care va fi incasarea? In continuare daca lipsesc investitiile ce vor simti si ce vor intelege oamenii? Problemele bugetului nu vor fi rezolvate cu aceste sume”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi 24.
Presedintele UDMR sustine ca pensiile private nu ar trebui desfiintate, dar si ca o capitalizare ar fi binevenita.
„Si la pensiile private trebuie sa existe o schimbare, fiindca cei care administreaza aceste pensii private nu au cum sa vina cu 800 milioane euro pentru capitalizare in conditiile in care randamentul este de 2% si tu vei primi banii, pentru ca nu ai cum sa primesti sub 4% si nici nu este foarte clara ordonanta. Nu spune ca vei face o data aceasta capitalizare si ce vei face in 2020.
Daca citesc ordonanta foarte usor pot sa inteleg ca pot sa fac si anul viitor. Nu se poate. Daca vrei sa omori Pilonul II trebuie sa spui direct. Eu cred ca pensiile private trebuie sa ramana si daca se poate ajunge la o solutie, o capitalizare este binevenita, pentru ca ei sunt jucatori importanti pe bursa, dar nu poti sa lovesti brusc aceasta zona. Economia simte ceea ce s-a intamplat cu OUG 114”, a adaugat Hunor.
El a afirmat ca OUG 114/2018 ar trebui modificata, in special prevederile privind „taxa lacomiei” pentru banci.
„In decembrie am spus un lucru si in continuare cred ca am, avut dreptate. Eu am spus ca nu e bine sa dea Guvernul aceasta OUG. Nu e bine sa dai cu cateva zile inaintea anului calendaristic si fiscal sa schimbi regulile jocului pentru ca oricum ar trebui sa lasi sase luni la dispozitia institutiilor ca toata lumea sa se pregateasca de aceste schimbari. Suntem pe 12-13 martie, maine, poimaine ar trebui sa fie operationala OUG si inca se discuta daca trebuie modificata. Eu nu zic ca nu sunt chestiuni utile in aceasta OUG, dar nu au existat consultari cu cei care sunt loviti si trebuie sa plateasca aceste taxe. Cred ca cel putin in 3-4 zone trebuie amendata aceasta oug. Trebuie facuta aceasta miscare repede la zona de banci, taxa lacomiei trebuie redusa”, a continuat Kelemen Hunor.
Tariceanu cere amanarea OUG 114
Si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, la Parlament, ca daca discutiile in privinta OUG 114 din domeniul fiscal nu se incheie pana pe 31 martie, cand actul normativ ar incepe sa-si produca efectele, solutia de rezerva este prorogarea termenului de aplicare.
„Eu cred ca este normal ca in aceasta faza in care suntem, si aici ma refer la un lucru foarte clar, Ordonanta inca nu si-a produs efectele, sa discutam cu cei din mediul economic pentru a vedea care sunt ingrijorarile pe care le au si sa incercam sa le remediem. (…) Am discutat si cu domnul Dragnea, suntem amandoi de acord ca trebuie facute anumite ajustari in asa fel incat Ordonanta sa isi atinga obiectivele. (…)
Ne-am dori sa terminam cat mai repede discutiile pe Ordonanta 114. Probabil, daca nu incheiem pana la sfarsitul lunii, avem o solutie de rezerva de a proroga termenul de aplicare pana terminam discutiile si definitivam textul OUG”, a declarat Tariceanu, marti, la Parlament.
Presedintele Senatului spune ca discutiile cu actorii implicati au avansat, dar ca „mai sunt mici corectii de adus”.
„Am avut cateva discutii inclusiv cu reprezentanti ai Bancii Nationale si am avansat foarte bine pe Ordonanta 114. Exista as pune deja un acord asa de principiu pe anumite modificari care vor trebui facute si, sigur, ne dorim cat de repede, adica pana la sfarsitul lunii acesteia, avand in vedere ca OUG intra in vigoare la 31 martie. Insa, trebuie sa discutam toate componentele, adica si mediul bancar, unde deja avem conturate modificarile care urmeaza sa fie facute, si zona de energie si zona de telecomunicatii si pilonul 2 de pensii, fondurile de asigurari de pensii. Mai sunt mici corectii care trebuie aduse, de exemplu, cum e cea referitoare la incadrarea zilierilor, care nu a atras atentia publicului, dar trebuie sa profitam de aceasta ocazie sa aducem anumite corectii si acolo”, a spus Tariceanu,
Liderul ALDE sustine ca, desi vor exista modificari in textul OUG 114, principiile raman neschimbate.
„Principiile OUG 114 raman valabile. Unul din ele, plafonarea pretului la gaze. In ceea ce priveste zona bancara, de a pune presiune pe dobanzi in mod consistent pentru a se micsora ecartul intre dobanzile care sunt date de banci pentru depozite si dobanzile care sunt percepute pentru credite, acesta este a e unul din principalele obiective, precum si cresterea nivelului de intermediere financiara in zona bancara (…). In zona de telecomunicatii, taxa pentru licentele 5G pare sa fie una descurajanta. Investitiile pe care societatile de telecomunicatii sunt de presupus ca le vor face in aceasta tehnologie sunt influentate de costurile pentru licente. Daca licentele sunt prea scumpe, atunci riscul este sa nu investeasca in aceste tehnologii si sa ramanem cu actualul nivel adica 3G – 4G, ceea ce eu cred ca trebuie evitat”, a adaugat presedintele Senatului.
Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca in a doua parte a lunii Guvernul ar putea adopta o Ordonanta de Urgenta care sa completeze OUG 114/2018, dupa ce vor fi gasite solutii acceptate de toate partile din domeniile bancar, energie si opratorii de telefonie mobila.