Dragnea este deja istorie. Reactia presedintelui Iohannis cand a fost intrebat despre amenintarile sefului PSD

news

Presedintele Klaus Iohannis a evitat, marti, sa pronunte un termen legat de anuntarea deciziei sale privind revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, iar intrebat despre declaratiile facute luni de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit carora seful statului a intarziat nepermis cu aceasta decizie si nu este exclusa suspendarea sa, Iohannis a spus: „Sincer, nu sunt extrem de interesat de parerea dumnealui”.

Presedintele Klaus Iohannis s-a alaturat, marti, marsului „Pedalam pentru Romania” dedicat Centenarului Marii Uniri si a insotit coloana de biciclisti din Piata Palatului si pana la Arcul de Triumf.

Intrebat de jurnalisti despre decizia sa privind revocarea sefei DNA, in contextul in care spunea saptamana trecuta ca inca citeste motivarea Curtii Constitutionale, Iohannis a spus: „Astazi, mai multe despre biciclete si despre unitate. (…) Saptamana trecuta s-a incheiat cu bine”.

De asemenea, intrebat despre declaratiile facute luni de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit carora seful statului a intarziat nepermis cu aceasta decizie si nu este exclusa suspendarea sa, Iohannis a spus: „Sincer, nu sunt extrem de interesat de parerea dumnealui”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, raspunzand unei intrebari, ca nu este exclusa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis, spunanand ca acesata a intarziat nepermis de mult cu decizia privind revocarea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

„Nu este exclusa (suspendarea presedintelui Iohannis – n.r.). A stat neconstitutional si nepermis de mult cu decizia. Jocul asta cu este bataie de joc la adresa Curtii Constitutionale”, a declarat Liviu Dragnea.

El a spus ca nu ii da un termen presedintelui pentru a lua o decizie, dar ca a intarziat nepermis de mult.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat, in urma cu o saptamana, daca a terminat de citit motivarea deciziei CCR in privinta revocarii sefei DNA, el replicand: ”Si aceasta saptamana este dedicata cititului”.

Sambata, Klaus Iohannis a declarat, referitor la decizia Curtii Constitutionale privind revocarea sefei DNA, ca se afla inca in saptamana in care citeste.

In 12 iunie, presedintele Klaus Iohannis a avut o prima reactie dupa publicarea motivarii CCR privind revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, spunand ca motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari decat clarificari, dar poate ca o aprofundare ulterioara „va duce mai aproape de adevar”. El a mai afirmat ca PSD „incearca sa amputeze puterile presedintelui pentru ca presedintele are alta parere” si ca este evident ca decizia CCR „vine exact in linia PSD de amputare a puterilor presedintelui”.

Intrebat de mai multe ori daca va semna decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi, seful statului a afirmat ca va reactiona intr-un timp rezonabil, precizand ca nu se poate astepta pana in decembrie, de exemplu, dar ca nu crede ca cineva serios se asteapta de la el sa aplice o decizie intr-o zi sau doua. El a mai spus ca „nu va exista nicio suspendare” a sa, pentru ca nu exista niciun temei pentru un astfel de demers.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat ca, dupa publicarea motivarii deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere ampla la care sa participe toti cei interesati, pentru ca motivarea aduce la suprafata mai multe intrebari ale caror raspunsuri sunt esentiale pentru arhitectura statului: „Care mai este statutul procurorilor in Romania? Avem un nou superministru al Justitiei care decide si presedintele executa? Ce mai este CSM?”.

Presedintele a aprecizat ca un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Comentarii: