„Dragnea este om politic, cere ce vrea”. Explicatiile ministrului de Externe pentru faptul ca Dragnea l-a ignorat pe presedinte in privinta ambasadei din Israel

politica

Ministrul Teodor Melescanu este audiat, miercuri, in sedinta Comisiei de Externe a Senatului, la invitatia liberalilor, pentru a oferi explicatii despre mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Intrebat de ce Dragnea a anuntat decizia privind mutarea ambasadei din Israel, Melescanu a raspuns senin ca „Dragnea este om politic, cere ce vrea”.

Teodor Melescanu a avut un raspuns si in privinta ignorarii consultarii lui Klaus Iohannis in aceasta chestiune.

„Presedintele este seful statului, iar seful diplomatiei este ministrul de Externe”, a fost argumentul ministrului.

Acesta a tinut sa precizeze si ca una dintre regulile deprinse inca din „tineretea diplomatica” este aceea de a nu supara Israelul.

„De cand am fost tanar in diplomatie, am invatat doua lucruri: sunt doua comunitati cu care nu trebuie sa te pui rau: Vaticanul si comunitatea din Israel”, a explicat Melescanu.

Ministrul a mentionat ca intentia SUA de a-si reloca ambasada este una de care trebuie sa se tina cont, dar ca decizia finala ramane a Romaniei.

„Pe liniile de comunicare ale ambasadei SUA in Romania si in alte tari, in elementele de mesaj se prevede ca „noi incurajam alte state sa faca acest lucru, dar o decizie pentru alte tari e de resortul lor””, a afirmat oficialul.

Comisia pentru Politica Externa a Camerei Deputatilor a aprobat, pe 2 mai, audierea ministrului de Externe, Teodor Melescanu, au anuntat atunci alesii liberali.

Liberalii vor sa afle cine isi asuma Memorandumul adoptat de Executiv privind relocarea ambasadei Romaniei din Israel.

„Partidul National Liberal este interesat de geneza Memorandumului adoptat de Guvernul Romaniei privitor la mutarea Ambasadei Romaniei in Ierusalim, respectiv cine si-l asuma, dar si daca domnul Melescanu considera ca prin adoptarea acestuia s-au respectat toate procedurile interne, Constitutia si regulamentele. Suntem de asemenea interesati de evaluarea ministrului Melescanu in privinta acestui demers, daca a existat sau nu o analiza corecta, un studiu de impact, precum si care a fost nota de fundamentare in luarea acestei decizii?

Daca domnul Melescanu nu isi asuma acest Memorandum, tinut de altfel la ‘secret’, total netransparent, atunci cine a dat ordinul politic pentru acest demers!? Daca domnul Melescanu nu isi asuma acest Memorandum, ori vreun functionar din Ministerul Afacerilor Externe, atunci sa ne spuna cine exact este responsabil de acest demers!? PNL considera ca decizia Romaniei in privinta mutarii, sau nu, a Ambasadei la Ierusalim trebuie sa fie luata in urma unei evaluari complexe, a consultarii cu toti partenerii strategici, cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand indiscutabil acordul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis”, anuntau liberalii saptamana trecuta.

Teodor Melescanu a facut parte din delegatia condusa de premierul Viorica Dancila, care a efectuat o vizita oficiala in Israel, in perioada 25-26 aprilie, la invitatia omologului sau israelian, Benjamin Netanyahu.

Aceasta vizita a venit in contextul in care Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reprezentantii Guvernului au sustinut ca memorandumul privind mutarea ambasadei a fost inaintat de MAE la categoria „Documente confidentiale” si isi va pastra caracterul pana la o decizie finala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: