Dragnea este pus din nou la punct. BNR anuleaza diversiunea lansata de seful PSD pentru a justifica cresterea inflatiei: „Acciza tine de guvern”

politica

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat marti, la RFI, ca sunt voci care ataca BNR pentru ca vor sa ajunga la conducerea Bancii Nationale.

”Sunt voci din spatiul public, sustinute de cercuri media, care ataca BNR si care vor sa ajunga la conducerea Bancii Nationale. Si acest lucru se vede din textele pe care le publica”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la RFI.

Intrebat despre „factorii exogeni” invocati de Liviu Dragnea pentru a scapa guvernul de responsabilitatea cresterii inflatiei, Vasilescu l-a pus scurt la punct pe seful PSD.

„De pilda, acciza tine de Guvern. Nu este o alta autoritate care urca acciza. Acciza este o taxa pe care o dirijeaza Guvernul”, a precizat Vasilescu.

Cat priveste crestere a dobanzii de politica monetara, Vasilescu spune ca: „O banca centrala apasa pe pedala dobanzii de politica monetara de cate ori trebuie sa se confrunte cu inflatia. Daca inflatia se duce prea jos, lasa dobanzile in jos, adica pune in calea inflatiei un leu ieftin. Daca inflatia urca prea sus, atunci in calea inflatiei apare un leu scumpit printr-o crestere a dobanzii de politica monetara. La inceputul lunii aprilie a crescut acciza la tutun. Avem sapte milioane de fumatori in Romania. Cheltuielile de consum in sfera alcoolului si tutunului sunt foarte mari. O crestere a accizei determina brusc o crestere a preturilor. Mai departe, au fost, de asemenea, cereri de reglementare ale unor companii de energie catre autoritatea in materie, ANRE. Aceste cereri au fost aprobate. Cand creste si energia termica si energia electrica se produc scumpiri de preturi pe toate palierele. Atunci, Banca Nationala trebuia sa intervina cu aceasta crestere de dobanda. Aceasta este singura explicatie. Nimeni nu poate sa gaseasca o alta explicatie”.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca nu este o coordonare intre voci din Banca Nationala si voci ale Opozitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: