Dragnea este terminat, fostul presedinte al CCR confirma varianta Opozitiei: „Lucrurile sunt clare”

politica

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Mediafax despre scandalul din Parlament ca ”intotdeauna cand s-au schimbat presedintii de Camere a fost cu scandal si cu urlete” si ca probabil situatia va fi lamurita la Curtea Constitutionala.

”Situatii de genul acesta au mai fost, intotdeauna cand s-au schimbat presedintii de Camere a fost cu scandal si cu urlete. Este practica incepand cu Adrian Nastase, cand au incercat sa il schimbe si au crezut ca pot sa puna pe altcineva in locul lui, dar a iesit Bogdan Olteanu presedinte. A fost cu Blaga si cu Geoana, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase… Toti asa au fost schimbati in situatii din acestea, de criza si de conflict si de discutii intre ei”, a spus fostul presedinte al CCR.

In opinia acestuia, practica Curtii Constitutionale ”este si de-o parte si de cealalta: este o practica potrivit careia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este si practica inversa, cand Blaga a fost schimbat pur si simplu atunci cu suspendarea Presedintelui si in 2012 cu revolutia parlamentara. Atunci a fost schimbata si Roberta Anastase fara sa fi propus grupul ei, cei care i-au propus in functii”.

Augustin Zegrean spune ca daca ”au avut un numar de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Pana la urma asta conteaza: cati au votat, pentru ca presedintele de sedinta nu ar fi supus votului niciodata chestia aceasta. Daca s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta inseamna ca facea parte din ordinea de zi si presedintele de sedinta era obligat sa respecte ordinea de zi, chiar daca ei nu vor sa respecte democratia. Acestea sunt problemele democratiei pe care ei nu le accepta. Parlamentarii hotarasc ordinea de zi, ei o aproba. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aproba in Camera Deputatilor in prima sedinta de luni se voteaza ordinea de zi”.

Intotdeauna cand este o schimbare a ordinii de zi se voteaza schimbarea sau neschimbarea ordinii de zi, a adaugat fostul presedinte al CCR: ”Daca ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare si presedintele de sedinta trebuia sa supuna la vot pentru ca a fost inclusa prin vot pe ordinea de zi. Daca s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este daca s-a votat si daca votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este presedinte”.

Augustin Zegrean a mai spus ca daca nu a existat cvorum, este o problema, ”pentru ca trebuie jumatate plus unu sa voteze”. ”Cel mai probabil situatia va fi lamurita la Curtea Constitutionala, daca va cere cineva acest lucru. Problema este pana atunci ce se intampla? Cine conduce pana atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.

Prim-vicepresedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, miercuri dimineata, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut si revocarea lui Florin Iordache din functia de vicepresedinte. Ea a mai solicitat ca sedinta de plen sa fie condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Marilen – Gabriel Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

La randul sau, vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a afirmat ca cererea Opozitiei privind revocarea din functie a presedintelui si a unui vicepresedinte al Camerei Deputatilor nu este regulamentara, acuzand initiatorii de deficiente in a intelege regulamentul.

Deputatii au decis sa ia pauza de consultari timp de 20 de minute, dupa care dezbaterile din Camera Deputatilor s-au reluat, vicepresedintele Marilen Pirtea supunand propunerile Opozitiei la vot, desi nu era presedinte de sedinta.

Ulterior, Raluca Turcan a sustinut ca votul dat in Parlament, chiar daca nu a fost supus de presedintele de for, a respectat procedura, asa ca Liviu Dragnea a pierdut functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea sedintei Camerei Deputatilor, un vot de control, ulterior anuntand ca nu exista cvorum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: