Dragnea, gata sa mute PSD-ul in grupul extremistilor Salvini si Le Pen: „Discutam dupa alegeri daca ramanem in grupul socialistilor”

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti ca prezenta PSD in cadrul grupului socialistilor europeni va fi reanalizata dupa alegerile europarlamentare. Numeroase surse anunta deja negocieri intre PSD si „grupul suveranistilor”, condus de extremistii Matteo Salvini si Marine Le Pen.

„Europarlamentarii PSD vor ramane in grupul socialist?”, a fost intrebat Dragnea de catre Adevarul.  Seful PSD a evitat sa ofere un raspuns direct: „E un subiect pe care il discutam dupa alegeri”.

Intrebat daca PSD il va sustine pe socialistul Frans Timmermans pentru sefia Comisiei Europene, Dragnea  a raspuns: „Astea sunt negocieri foarte grele. Vor incepe imediat dupa alegeri, poate in acea noapte. Cel mai important lucru e ca europarlamentarii PSD vor sustine interesele Romaniei fara ezitare. PSD sustine cu tarie parcursul european al Romaniei, dar nu in genunchi”.

Jurnalistul de la Adevarul i-a adresat apoi o intrebare cu subinteles, intreband daca „gruoul suveranistiulor” reprezinta un „pericol” pentru Uniunea Europeana. Dragnea s-a grabit sa nege.

„Ce intelegi prin pericol si pentru cine? Eu l-am citit mai mult ca un curent national. Un grup de partide care sustine sa creasca mai mult rolul tarilor in competitie cu rolul institutiilor europene. Nu-mi permit sa spun ca acel curent e periculos. Componenta politica a PE va fi diferita de ce e acum. Unii lideri europeni vor trebui sa inteleaga care e cauza. Cetatenii europeni au simtit ca birocratii europeni lucreaza pentru ei sau pentru institutia in sine?”, a raspuns Dragnea.

Douasprezece partide de extrema-dreapta si-au dat intalnire, week-endul trecut, in Piata Domului din Milano, in jurul italianului Matteo Salvini si al frantuzoiacei Marine Le Pen.

Mitingul s-a dorit o demonstratie de unitate a noii aliante populiste pan-europene, care spera sa devina al treilea grup ca forta in Parlamentul de la Strasbourg. Pe langa italienii din „Liga”, la mitingul de la Milano au venit delegatii din Franta, Olanda, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Estonia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania si Austria.

Surse politice au anunta deja ca PSD poarta negocieri pentru a adera la acest grup, in contextul in care socialistii europeni au fost extrem de critici la adresa atacurilor PSD la adresa justitiei si statului de drept.

Mai mult despre: ,


Comentarii: