Dragnea si Grindeanu n-au motive de mandrie, se lauda degeaba. Pe ce se bazeaza de fapt cresterea economica, un mare risc paste Romania

news

Analistul economic Ionel Danca a explicat, intr-o postare pe Facebook, de unde provine cresterea economica cu care se lauda, astazi, atat premierul Sorin Grindeanu cat si liderul PSD Liviu Dragnea.

Danca afirma ca aceasta crestere neasteptata, de la prognoza de 4,8% pana la 5,7%, cat a anuntat marti INS, este bazata pe consumului privat, in special pe consum din import. „Acest lucru este ingrijorator pentru economia Romaniei”, subliniaza analistul.

„Crestere economica de 5,7% in primele trei luni sau cand mai mult e destul. O posibila explicatie si un avertisment mai jos.

Datele disponibile la finalul anului trecut indicau un avans posibil de 4,3% in 2017. Analiza trebuie sa plece asadar de la aceasta cifra pentru a vedea ce este crestere economica reala sau doar “dopaj” fiscal sau bugetar in acest an.

Dupa adoptarea in acest an a unor noi masuri de reducere a unor taxe si de crestere a salariilor, era de asteptat ca acest stimul fiscal si bugetar sa impulsioneze ritmul de crestere economica pe termen cu scurt cu cca. 0,4 – 0,6% din PIB.

Prin urmare, strict matematic, daca adaugam la prognoza de crestere economica de 4,3%, lasata mostenire de guvernul anterior, un stimul fiscal de cca. 0,4 – 0,6%, pe termen scurt era de asteptat ca PIB-ul sa creasca in acest an intr-un ritm de cca. 4,8%, la fel ca in 2016.

De unde asadar, diferenta fata de cresterea de 5,7% in ritm anual fata de primul trimestru din 2016? O explicatie in acest sens ar putea fi o accelerare peste estimari (normal) a consumului privat iar acest lucru este ingrijorator pentru economia Romaniei.

Cifra de afaceri din comert a crescut cu 30% (!!!) in luna martie fata de luna precedenta, dupa implementarea unor masuri din programul de guvernare de crestere a cheltuielilor sociale, in timp ce avansul productiei industriale a inregistrat in primul trimestru un ritm anual obisnuit de crestere de cca. 7,3%.

Aceste date ne arata cum cresterea salariilor stimuleaza de fapt un consum in mare parte din IMPORT. De altfel, si balanta de plati a Romaniei, dupa trei luni, arata un minus de aproape 700 milioane de euro dupa ce in primele doua luni avea un excedent de 200 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, cu banii de la bugetul statului, adica tot de la romani, alti romani sprijina economia altor tari prin politica unui guvern al carui slogan electoral era ‘Mandri ca suntem romani!’.

Ingrijorator este si faptul ca desi avem o accelerare a ritmului de crestere economica peste estimari, nivelul de colectare al veniturilor bugetare in primul trimestru arata o crestere de 7%, la jumatate fata de proiectia asumata de guvern pentru acest an de 14%.

In fine, aceste date arata o accelerare a ritmului crestere economica bazata pe consum din import, prin dopaj fiscal si bugetar, concomitent cu o continuare a politicii de majorare a chetuielilor sociale, riscand o deteriorare fiscala semnificativa la sfarsitul anului si anul urmator, asa cum avertizeaza tot mai clar o serie de analisti si experti ai institutiilor financiare internationale”, a scris Danca pe Facebook.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut ca datele INS nu lasa loc de ” nicio interpretare rautacioasa”.

„Datele oficiale de la INS nu mai lasa loc de nicio interpretare rautacioasa din partea criticilor programului PSD de guvernare. Romania are pe primul trimestru o crestere de 5,7% fata de aceeasi perioada din anul anterior. Putem face comparatia cu Germania 2,4% sau Franta 1,4%, care au raportat pana acum la Eurostat. Dar cel mai important e ca aceasta crestere se simte efectiv in buzunarul romanilor, care au avut parte in acest trimestru de majorari salariale si de reduceri de taxe”, a spus Dragnea, intr-o postare pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: