Dragnea il baga zilnic in sedinta pe Tudorel Toader. Ministrul va fi convocat si vineri in biroul sefului PSD in legatura ordonanta pe justitie

news

Discutiile privind ordonanta care va modifica legile justitiei, dupa indicatiile Comisiei de la Venetia, vor fi reluate vineri, sau cel tarziu sambata, intre Tudorel Toader, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu,au declarat surse politice.Apoi, ministrul Justitiei va prezenta forma finala comisiei.

Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanta nu va ajunge joi seara la CSM, deoarece nu s-a ajuns la o forma finala in coalitie.

Discutiile vor fi reluate, cel mai probabil vineri, dupa ce Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu se vor intalni separat sa discute despre legea offshore.

Sursele politice au declarat, pentru Mediafax, ca dupa ce varianta finala va fi acceptata de toata lumea, Tudorel Toader va avea o noua discutie cu reprezentantii Comisiei de la Venetia pentru a informa despre propunerile de modificare.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader, presedintele PSD, Liviu Dragnea si presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, au discutat joi, timp de o ora, legat de modificarile ce trebuie aduse pentru ca legile justitiei sa respecte indicatiile din raportul preliminar al Comisiei de la Venetia.

In raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor din Romania sa reexamineze, in proiectele de lege din domeniul justitiei, modul de numire si revocare a magistratilor, in sensul asigurarii unor proceduri neutre, prin mentinerea rolului presedintelui tarii si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Recomandari:

– „sa reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzatoare din Constitutie, in perspectiva oferirii conditiilor pentru un proces de numire / revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului institutiilor, precum presedintele tarii si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei”;

– „sa elimine ori sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior sa invalideze solutiile procurorilor pentru situatiile de nefundamentare”;

– „sa elimine restrictiile propuse asupra libertatii de exprimare a judecatorilor si procurorilor”.

Comisia de la Venetia constata in raportul de evaluare, la punctele 38 si 39, ca, potrivit propunerilor, CSM primeste un „rol decisiv” de responsabilitate in procedurile de numire si revocare a magistratilor.

„Modificarea majora care deriva, in noul sistem, este ca presedintele va fi exclus in totalitate din procedurile de numire si revocare”, observa Comisia de la Venetia.

„Procesul legislativ, care a generat clivaje majore in societatea din Romania, a fost criticat pentru ca a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparentei si pentru ca a fost efectuat in absenta consultarilor complete si eficiente”, concluzioneaza Comisia de la Venetia.

Un raport final va fi dat, de catre expertii Comisiei de la Venetia, la jumatatea lunii octombrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: