Dragnea, indicatii pretioase pentru Tariceanu si Melescanu. Ce minciuni trebuie sa sustina in fata partenerilor straini despre legile justitiei

politica

Presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a declarat, joi, referitor la scrisoarea ambasadelor pe tema modificarilor legilor justitiei, ca Parlamentul are dreptul sa legifereze, mentionand ca a discutat cu presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu si ministrul de Externe Teodor Melescanu de a nu uita ca Romania este o tara suverana, independenta, cu drepturi.

„Ce e prima data cand se unesc (ambasadele – n.r.)? Cum e posibil ca aceste ambasade sa nu-si fi acordat mai intai, daca e sa discutam cinstit, daca e o abordare de buna credinta, sa nu-si fi acordat mai intai sansa de avea forma finala a legilor si tradusa si sa se uite cu atentie si sa-si spuna punctul de vedere? Sa nu mai vorbim de faptul ca, totusi, Parlamentul Romaniei este ales de niste romani, intr-un stat suveran si are dreptul sa legifereze”, a afirmat Liviu Dragnea, la Romania Tv, intrebat in legatura cu scrisoarea mai multor ambasade referitoare la modificarile legilor justitiei.

Dragnea a dat mai multe exemple privind modul in care functioneaza justitia in mai multe tari.

„Sa vedem cum sunt in tarile respective, cum sunt codurile penale acolo, cum functioneaza justitia. Mi-au dat cativa colegi cateva exemple. Se vorbeste de numirea procurorilor sefi, noi nu am schimbat aici, forma finala il pastreaza pe presedinte de a numi efectiv procurorii sefi. In schimb, in Danemarca, Finlanda, Germania, Portugalia, Cehia, Estonia, Slovenia, Lituania, procurorii sefi sunt numiti direct ori de Guvern, ori de presedinte, ori de ministrul Justitiei, ori de Parlament, adica sunt numiti politic si vorbim de state cu democratie veche. Mai mult, in unele state, Danemarca, Olanda, Franta, Finlanda, Irlanda, ministrul Justitiei poate interveni in activitatea procurorului, poate dispune sau solicita inceperea sau incetarea urmaririi penale. In Romania prin aceste legi independenta procurorilor creste, independenta judecatorilor creste, cred ca de fapt asta deranjeaza”, a spus Dragnea.

Intrebat daca a discutat cu reprezentantii Guvernului, ministrul de Externe, prim-ministru pe aceasta tema, Dragnea a spus: „Am discutat, am vorbit ieri, ieri am stat de vorba si eu i-am spus domnului Tariceanu si domnului Melescanu sa nu uitam totusi ca suntem o tara suverana, independenta, care avem drepturi”.

El a mai spus ca modificarea legilor justitiei s-a facut constitutional, prin procedura cea mai democratica posibila, prin dezbatere prealabila. „Cred ca peste 90% din ceea ce se regaseste in aceste trei legi sunt propunerile venite din partea asociatiilor magistratilor. E foarte important de stiut. Eu in fiecare zi aflam ca au mai venit propuneri din partea asociatiilor de magistrati, ca veneau emailuri, ca veneau si le sustineau”, a adaugat Dragnea.

Intrebat daca a discutat cu premierul privind posibilitatea unei prorogari a intrarii in vigoare a modificarilor legilor justitiei, Dragnea a spus ca exclude aceasta varianta.

„Nu s-a discutat absolut deloc, exclud aceasta varianta. Ce motiv ar avea un Guvern sa proroge astfel de legi? Nu, categoric. Premierul a votat legile, a fost cu mine in banca cand a votat”, a adaugat Liviu Dragnea.

Intr-o scrisoare data publicitatii in 21 decembrie, Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania au facut apel la „toate partile implicate” in procesul de reforma a justitiei „sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: