Dragnea le plange de mila primarilor: „Au o gramada de constrangeri si putine drepturi”. Cum vrea sa-i scape de procurorii DNA

politica

Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat marti ca, desi proiectul legii salarizarii prevede salarii sporite pentru autoritatile locale, acestea nu vor fi suficient de mari in raport cu responsabilitatile care le revin acestora.

„Eu personal am fost intrebat de mai multe ori: ‘Cum comentati faptul ca primarii o sa aiba salarii mai mari?’ Comentez invers, ca nu o sa aiba suficient de mari, primarii si presedintii de consilii judetene. In cele doua talere, daca se pune pe un taler responsabilitatea autoritatilor locale si pe celalalt salarizarea, este profund debalansat in defavoarea salarizarii. Nu stiu daca toata lumea stie, dar un primar trebuie sa semneze fiecare fila din orice dosar de finantare pe fonduri europene, care inseamna raspundere asumata pentru orice face orice functionar de acolo. Bineinteles, el neavand dreptul sa beneficieze de acel bonus, de care beneficiaza cei care lucreaza pe fonduri europene. Primarii si presedintii CJ sunt buni doar sa raspunda pentru tot? Au o gramada de constrangeri, nici macar nu beneficiaza de toate drepturile de care beneficiaza un functionar public. In schimb, cand trebuie sa fie cercetati, sunt asimilati functionarului public, cand trebuie sa beneficieze de anumite drepturi, sunt demnitari”, a afirmat el, in cadrul Adunarii Generale a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, informeaza Agerpres.

Potrivit lui Dragnea, este posibil ca, pentru a accelera luarea deciziei, codul administrativ sa fie promovat prin initiativa parlamentara.

„In ceea ce priveste codul administrativ, am avut o discutie in 2013 cu autoritatile locale, cu UNCJR, cu asociatia comunelor, a oraselor, a municipiilor, am avut o discutie sa purcedem la acele doua coduri importante: codul administrativ si codul finantelor publice locale. S-a inceput — impreuna cu dumneavoastra — a fost continuat in mandatul domnului Dincu la Ministerul Dezvoltarii, preluat de doamna Shhaideh, impreuna cu premierul Grindeanu. L-au dus la capat, l-au finalizat. Este un document bun. Probabil, o sa discutam in perioada urmatoare, s-ar putea ca si cu acest document sa mergem cu initiativa parlamentara, pentru a grabi lucrurile”, a spus el.

Liviu Dragnea a subliniat ca notiunea de oportunitate ar trebui sa fie clarificata in proiectul de cod administrativ.

„Trebuie sa stabilim odata in Romania ca pe zona de oportunitate nu se poate baga nicio institutie. Este doar dreptul alesului local, care are in spate legitimitatea data de comunitati. Valabil si pentru minister. Valabil si la toate institutiile care au in spate o legitimitate, au fost votate, sustinute sa ajunga acolo, pe baza unui program pe care sa il puna in practica. Institutiile trebuie sa verifice daca se fura banii, daca se delapideaza, daca se fac alte infractiuni. Nu sa fie intrebat: ‘De ce ai facut acel drum si nu celalalt drum?’. ‘De ce ai facut 500 de scoli si nu ai facut nu stiu ce altceva?’. Pentru ca este un program asumat atat la nivel local, cat si la nivel central”, a declarat liderul PSD.

Dragnea a salutat modificarea Legii educatiei fizice si sportului, in conditiile in care romanii se plang de performantele sportive obtinute la nivel national.

„Nimeni nu a avut curajul sa intre in miezul problemei, care sunt cauzele adevarate pentru care Romania nu are performanta sportiva. Principala cauza o reprezinta baza de selectie. Baza de selectie este in fiecare localitate si acolo nu se poate dezvolta baza de selectie daca autoritatile locale nu se implica si nu antreneaza resurse financiare pentru a sustine o miscare sportiva si pentru a sustine micile cluburi”, a explicat el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: