”Dragnea, nu te face ca nu auzi!”. Avertismentul unui specialist, semnele din economia reala pe care PSD si Guvernul le ignora

politica

Unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in economie din Parlament, senatorul PNL Florin Citu, il avertizeaza pe liderul PSD ca economia Romaniei este in declin. El isi argumenteaza spusele cu cuteva realitati economice.

”Dragnea, nu te face ca nu auzi ce iti spune economia reala!

1. Dobanzile pe termen mediu si lung au crescut constant de la inceputul anului aratand o erodare a increderii investitorilor in perspectivele Romaniei (acestia cer un randament mai mare pentru a investi in economia noastra, pentru ca vad un risc mai mare).

2.Moneda nationala s-a depreciat constant de la inceputul anului aratand neincrederea investitorilor in economie, mai ales pe termen scurt.

3. Dobanzile pe termen scurt, ROBOR, au inceput sa creasca in ultima perioada in special datorita interventiilor bancii centrale in piata valutara pentru a tempera deprecierea leului (depreciere cauzata de masurile PSD din ultimele 8 luni). Banca centrala se foloseste de aceasta situatie pentru a retrage lichiditate din piata interbancara si astfel semnaland ca incepe un ciclul de polittica monetara restrictiva. Mai simplu, BNR ne anunta ca urmeaza CRESTEREA dobanzii de politica monetara!!!

Dobanzi mai mari atat pe termen scurt ca si pe termen lung impreuna cu o moneda mai slaba arata ca investitorii percep masurile din ultimele 8 luni ca pe niste masuri care vor duce la cresterea preturilor PESTE tinta de inflatie a BNR. Astfel PIATA deja anticipeaza o dobanda de politica monetara mai mare in urmatoarele luni.

Politica monetara restrictiva (cu dobanzi mai mari) se va vedea in primul rand in temperarea dinamicii cresterii economice.

O crestere economica mai mica si pastrarea cheltuielilor publice curente si estimate la nivelul actual duce automat la EXPLOZIA deficitului bugetar!!!

Guvernul PSD, chiar daca uraste piata, ar trebui sa tina cont de semnalele pe care le trimit atat dobanzile cat si moneda nationala.

Asta inseamna ca guvernul PSD sa tinteasca un deficit bugetar de 2% in 2017, de 1% in 2018 si echilibru pentru 2019/2020. DAR, si aici este un mare DAR, aceste tinte trebuiesc atinse prin reducerea cheltuielilor bugetare nu prin cresterea taxelor.

Din pacate pentru noi asta ar insemna ca Dragnea sa stie sensul cuvantului ‘responsabil’. Si nu este cazul”, a scris Florin Citu pe Facebook.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: