Dragnea o trimite fortat pe Dancila in Israel dupa ce premierul a dat inapoi la presiunile lui Iohannis. Ce program i s-a facut premierului

politica

Premierul Viorica Dancila va face o vizita oficiala de doua zile in Israel, anunta Guvernul Premierul Viorica Dancila va face, miercuri si joi, o vizita oficiala in Israel, la invitatia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, urmand sa aiba intrevederi cu premierul israelian, precum si cu presedintele Reuven Rivlin, cu liderul opozitiei din Knesset, Isaac Herzog si cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, anunta Guvernul.

Aceasta vizita are loc in contextul in care saptamana trecuta Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, masura criticata dur de presedintele Klaus Iohannis.

Conform Guvernului, agenda vizitei include intrevederi cu omologul israelian Benjamin Netanyahu, cu presedintele statului Israel, Reuven Rivlin, cu liderul opozitiei din Knesset, Isaac Herzog, precum si cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.

„Vizita prim-ministrului Romaniei in Statul Israel se inscrie in seria de contacte politico-diplomatice destinate marcarii aniversarilor care fac din 2018 un an de referinta pentru relatia bilaterala, respectiv 70 de ani de la crearea Statului Israel, 70 de ani de relatii diplomatice neintrerupte si 100 de ani de la crearea statului roman modern. Discutiile vor fi axate pe evaluarea stadiului relatiilor bilaterale romano-israeliene, cu accent pe identificarea oportunitatilor de valorificare suplimentara a cooperarii in domenii de interes comun. De asemenea, discutiile vor prilejui un schimb de opinii asupra evolutiilor politice si de securitate in plan regional si global”, a transmis Guvernul.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dancila va vizita si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat joi seara la Antena 3 ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administratia americana”, deoarece Romania este al doilea stat dupa SUA care face acest lucru.

Administratia prezidentiala a transmis, vineri, ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat in prealabil in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim si a subliniat ca aceasta decizie nu are la baza evaluari solide si cuprinzatoare si ca „un astfel de demers nu se poate face decat in urma unei analize de profunzime, care sa ia in considerare toate consecintele si implicatiile politice externe ale acestuia”.

Premierul Viorica Dancila a declarat ulterior ca a avut astazi o discutie la telefon cu presedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca seful statului va fi consultat si ca documentul este clasificat de catre MAE.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in urma discutiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dancila despre mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim a inteles ca Guvernul a vrut sa creeze o platforma de discutie in jurul acestei teme.

„O discutie exploratorie nu este gresita, dar de acolo si pana la o mutare efectiva este cale lunga”, a afirmat Iohannis, avertizand ca „cine ar forta o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumatate de secol de diplomatie serioasa si de succes”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: